Donderdag 26 en vrijdag 27 november is ROC van Twente gastheer voor de VakkanjerWedstrijden op de vakgebieden: Lassen BMBE/MIGMAG, Lassen TIG, Mechatronica (L&T), Onderhoudsmontage en CNC-frezen. Mbo-studenten uit heel Nederland (waarvan 11 van ROC van Twente) gaan deze twee dagen op de locatie Gieterij in Hengelo strijden om een plek bij de laatste drie. Want alleen deze studenten mogen in maart naar de finale om daar kans te maken op de titel Nederlands kampioen. Dat meldt ROC van Twente.
In totaal doen 11 studenten van ROC van Twente en mede-opleiders SMEOT en STODT mee aan de VakkanjerWedstrijden. De VakkanjerWedstrijden zijn hét podium voor technisch talent van het mbo. Studenten van ROC van Twente gaan de strijd aan met jonge vakgenoten uit de rest van Nederland. De studenten die een podiumplaats behalen gaan door naar de landelijke finales in maart 2016. Wie daar Nederlands kampioen wordt, vertegenwoordigt Nederland op zijn/haar vakgebied tijdens EuroSkills in Göteborg, Zweden (december 2016).
De twee wedstrijddagen in Hengelo zijn opgesplitst in 4 dagdelen. Elk dagdeel komen er ook 75 derde- en vierdejaars vmbo-leerlingen. Zij worden rondgeleid door studenten van ROC van Twente die een technische opleiding op de Gieterij volgen. De vmbo-leerlingen zien natuurlijk de mbo-studenten - die deelnemen aan de vakwedstrijden - in actie en zij gaan zelf aan de slag met spannende activiteiten die laten zien dat techniek overal is en nooit stilstaat.
Voor de vmbo-leerlingen is een uitdagend programma samengesteld: onder meer een rondleiding langs de Vakkanjers in hun jacht op de Nederlandse titel, bestuur een Parrot met virtual reality-bril en ontdek de zeven werelden van techniek en virtueel lassen: wie maakt de beste verbinding in augmented reality?
De organisatie van de VakkanjerWedstrijden is in handen van TechniekTalent.nu. Dit is een samenwerkingsverband van acht technische sectoren, in opdracht van werknemers- en werkgeversorganisaties. Met maar één doel: meer instroom en behoud van (jonge) mensen in de techniek.
© Nationale Onderwijsgids