Er is een tekort aan leerkrachten die vluchtelingenkinderen les kunnen geven. De inzet van ongeveer 1100 docenten is nodig. Dit schrijft de Volkskrant.
Een rekensom wijst uit dat er voor de 7306 vluchtelingenkinderen op de basisschool bijna 500 extra docenten nodig zijn. Het voortgezet onderwijs heeft ruim 600 leraren nodig voor 9298 kinderen.
Er zijn niet genoeg geschoolde docenten, hoewel dit per regio erg kan verschillen. In de noodopvang is het vinden van leraren nog lastiger. Deze opvang is vaak kortdurend en docenten laten hun leerlingen liever niet in de steek, terwijl scholen hun ervaren krachten ook liever niet kwijtraken.
Om het tekort aan leraren te ondervangen, heeft staatssecretaris Dekker besloten dat ook pabodocenten les mogen gaan geven op het voortgezet onderwijs. Voorwaarde is dat zij een spoedcursus Nederlands als tweede taal volgen. De scholieren krijgen dan een eigen lesprogramma, met vooral veel aandacht voor Nederlands.
© Nationale Onderwijsgids
Hallo Marij en Nanta, excuses dat wij niet eerder hebben gereageerd. Wij zijn enkel een nieuwsplatform en kunnen u verder geen inhoudelijke informatie verschaffen. Wellicht dat de VO-raad u hier meer over kan vertellen. Met vriendelijke groet, de redactie.
Op bovenstaande vragen door zowel mij, als mw Oldenkamp wordt geen antwoord gegeven? Bedroevend!
Ik ben van oorsprong onderwijzeres. Ik wil me graag aanbieden om de vluchtelingen die de Nederlandse taal nog niet beheersen en die in Nederland een vast verblijf krijgen, de Nederlandse taal te leren. Waar kan ik mij hiervoor aanmelden.
Ik heb een tweede graads bevoegdheid Nederlands, VO dus. Géén NT2 gedaan nog. Wil graag Nederlandse les gaan geven aan vluchtelingen. Hoe pak ik dit aan?