Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) is gestart met de voorbereiding van een wettelijk verbod op appen op de fiets. Meer dan de helft van de jongeren maakt al fietsend gebruik van hun mobiel. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties. Dit meldt Rijksoverheid.
NOG
Verbod op appen op de fiets moet fietsongelukken scholieren terugdringen
-In een brief aan de Tweede Kamer meldt de minister dat ze diverse experts van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid, de Rijksuniversiteit Groningen en TNO heeft geconsulteerd over een verbod op het gebruik van mobiele telefoons op de fiets. Uit deze consultatie is gebleken dat het bedienen van een touchscreen tijdens het fietsen het grootste risico oplevert. De minister kondigt aan dat ze het wetgevingstraject start.
Minister Schultz van Haegen: “We zien dat jongeren steeds meer gebruik maken van hun smartphone op de fiets. Nog snel even een social checken, een ander liedje opzoeken of appje lezen. Helaas spelen smartphones bij een op de vijf fietsongelukken van jongeren een rol.” De campagne 'Fietsmodus' voor middelbare scholieren, die begin oktober is gestart, blijkt niet voldoende vruchten af te werpen. Tijdens De School Challenge, onderdeel van de campagne ‘Fietsmodus’, konden leerlingen en middelbare scholen onderling de strijd aangaan door zoveel mogelijk kilometers te fietsen zonder smartphone en daarmee punten te verdienen.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids
Een verbod is goed: een signaal dat het gevaarlijk + meer mogelijkheden tot handhaving. Maar er zijn nog automobilisten die ondanks het verbod op hand-held bellen in de auto, dit nog doen. Blijf daarom ook op school benadrukken dat het gebruik van een mobiele telefoon in het verkeer levensgevaarlijk is. Programma's als SCHOOL op SEEF (PO) en TotallyTraffic (VO) bieden hier mooie handvatten voor.