Afgelopen maandag heeft het Schoonhovens College het allereerste lespakket voor middelbare scholieren ontvangen over de uitdagingen van de plasticsoep. Het nieuwe lesmateriaal – ontwikkeld door de Plastic Soup Foundation in samenwerking met Globe Nederland – informeert leerlingen over deze problematiek en roept hen op om in actie te komen. Middels een filmpje vertelt 3FM-dj Sander Hoogendoorn dat hij op plasticdieet gaat en daagt hij de leerlingen uit om hetzelfde te doen. Maan roept de scholieren op om onderzoek te doen naar sigarettenpeuken. Dit meldt Plastic Soup Foundation.
NOG
Jongeren uitgedaagd om een plasticsoep-challenge aan te gaan
-De ontwikkeling van het lespakket is financieel mede mogelijk gemaakt door het Schoonhovens College, dat daarom is uitgekozen als locatie voor de lancering. Het gratis lesmateriaal is bedoeld voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs en is een vervolg op een eerder ontwikkeld lespakket voor basisscholen, dat inmiddels al op meer dan 2.000 scholen wordt gebruikt.
Presentator Ruben Dingemans en acteur Hassan Slaby – tevens ambassadeurs van de Plastic Soup Foundation – hebben voor de lancering een bezoek gebracht aan het Schoonhovens College. Iin de aula van de school heeft marien bioloog Jan Andries van Franeker, expert op het gebied van de gevolgen van plasticafval en verbonden aan onderzoeksinstituut Wageningen Marine Research, met hulp van een leerling de maag van een noordse stormvogel ontleed. Uit onderzoek is gebleken dat 93 procent van de noordse stormvogels plastic in zijn maag heeft. Ook in de maag van deze stormvogel werd veel plastic gevonden, zoals een lange nylondraad.
Het lesmateriaal is ontwikkeld door de Plastic Soup Foundation in samenwerking met Globe Nederland en is tot stand gekomen dankzij financiële steun van de C&A Foundation en een aantal middelbare scholen. Het lesmateriaal bestaat uit een introductieles over plasticsoep en 14 challenges die aansluiten bij vakken als aardrijkskunde, biologie, scheikunde, natuurkunde en maatschappijleer. Meer informatie over het lesmateriaal is hier te vinden.
Door: Nationale Onderwijsgids