Winnaars bekend van de KNAW Onderwijsprijs
Indrukwekkende profielwerkstukken over actuele en prikkelende onderwerpen zoals verlof van tbs’ers, het verbeteren van leerprestaties van kinderen en het voorkomen van polsblessures bij het turnen. Afgelopen dinsdag was de feestelijke uitreiking van de KNAW Onderwijsprijs voor de beste profielwerkstukken van vwo-scholieren. In elk van de vier profielen werden een eerste, tweede en derde prijs toegekend. De winnaars krijgen een toelage voor hun eerste collegejaar. Dit meldt de KNAW.
Aan de volgende scholieren werd de eerste prijs toegekend:
 

Profiel Cultuur & Maatschappij: Verlof bij tbs

Joyce Wiersma en Maura te Grotenhuis van ‘t Hooghe Landt, Amersfoort onderzochten uiteenlopende vragen omtrent tbs en kwamen uiteindelijk tot een advies aan minister Sander Dekker. 
 

Profiel Economie & Maatschappij: Executieve functies

Lise Klapwijk van GSR Rotterdam onderzocht hoe executieve functies bij kinderen (8-12 jaar) aan de hand van een zelfontworpen spel kunnen worden gestimuleerd. 
 

Profiel Natuur & Gezondheid: Oorzaken en preventie van polsblessures bij turnen heren 

Coen Linn van CSE Zwolle (die zelf op topniveau turnt) vraagt zich af ‘hoe wij als turners in staat zijn de complexe bewegingen uit te voeren’. En misschien nog wel belangrijker: hoe voorkom je blessures? In zijn profielwerkstuk geeft hij antwoord op deze vraag. 
 

Profiel Natuur & Techniek: Artificial Intelligence

Fyor Klein Gunnewiek en Winstijn Smit van het Alkwin Kollege, Uithoorn bouwden hun eigen zelfrijdende auto en leerden de auto met behulp van kunstmatige intelligentie om te rijden in een gecontroleerde omgeving. 
 

314 werkstukken

Een jury van wetenschappers uit verschillende disciplines beoordeelde dit jaar 314 profielwerkstukken, afkomstig van 160 scholen. De winnende leerlingen ontvangen een studiebeurs voor hun eerste collegejaar. De eerste prijs is 2.000 euro, de tweede prijs 1.500 euro, de derde prijs 1.000 euro. Verder krijgen de docenten die de prijswinnaars begeleidden een oorkonde en scholen van de winnende leerlingen ontvangen een officiële plaquette. 
 
Zie de website van de KNAW Onderwijsprijs voor meer informatie over alle genomineerde vwo-werkstukken.
 
Door: Nationale Onderwijsgids