Normal_geld_munten

Iets meer dan twee procent van de Nederlandse huishoudens had in 2013 een onderwijsondersteunende voorziening. Het gaat daarbij om voorzieningen voor het speciaal onderwijs en leerlinggebonden financiering. Dat blijkt uit de zogenoemde 'Stapelingsmonitor' van het Centraal Bureau voor de Statistiek. 

De stapelingsmonitor biedt overheid en gemeenten inzicht in de stapeling van effecten van 47 overheidsmaatregelen. De monitor geeft antwoord op de vraag hoeveel huishoudens te maken krijgen met eventuele beleidswijzigingen op het gebied van sociale zekerheid, zorg en onderwijs. Om een overzicht te krijgen van het aantal regelingen of voorzieningen dat de Nederlandse huishoudens afnemen, zijn de regelingen geclusterd rond vijf groepen of thema’s; Welzijn en Zorg, Inkomensondersteuning, Arbeidsparticipatie, Onderwijs en Jeugdzorg.

Meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens (ongeveer vier miljoen) maakte in 2013 gebruik van één of meer overheidsvoorzieningen of regelingen. Bij bijna 40 procent van alle huishoudens gaat het om inkomensondersteunende regelingen. Een kwart maakte gebruik van regelingen in het kader van arbeidsparticipatie.

3,8 procent van de Nederlandse huishoudens maakt gebruik van een regeling in het cluster jeugdzorg, met daarin de Provinciale jeugdzorg: ondertoezichtstelling, voogdij, jeugdreclassering, ambulante jeugdzorg, dagbehandeling, residentiële jeugdzorg, pleegzorg .

© Nationale Onderwijsgids