Het aantal mensen dat griep heeft opgelopen is zodanig gestegen dat sprake is van een epidemie. Dat blijkt uit de laatste gegevens van onderzoeksinstituut NIVEL. Huisartsen zien volgens het instituut vooral jonge kinderen met griepachtige verschijnselen. Het NIVEL baseert zich op cijfers van 42 huisartsenpraktijken.
De onderzoekers spreken van een epidemie als twee weken achter elkaar minimaal 51 per 100.000 mensen met kenmerken van griep zijn geregistreerd. “Vooral jonge kinderen die voor de eerste keer griep krijgen, zijn extra gevoelig voor influenza. Zij hebben nog weinig weerstand opgebouwd tegen de verschillende griepvirussen en hebben op scholen en crèches veel intensief contact met leeftijdsgenootjes, waardoor het virus zich snel verspreid”, zegt Ab Osterhaus, viroloog en griepdeskundige.
“En dat is volkomen normaal voor deze tijd van het jaar. Het wordt kouder, we zitten met z’n allen meer binnen. Die virussen gaan aardig rond in de ventilatiesystemen van onze kantoren en scholen”, zegt NIVEL-onderzoeker Gé Donker.
Kinderen steken hun ouders en grootouders ook vaak aan. Door de lagere weerstand van ouderen, is een griepje vaak niet alleen een griepje en kan het uitmonden in iets veel ergers. Mensen met medische aandoening en ouderen van 60+ krijgen hier al een griepprik. Voor kinderen, zwangere vrouwen en bijvoorbeeld zorgverleners is de griepprik nog niet breed beschikbaar gesteld. Kinderen in Finland, Groot-Brittannië en Oostenrijk krijgen al wel de griepprik. Er gaan nu ook stemmen op om dit in Nederland in te voeren.
Griepepidemieën zijn een jaarlijks terugkerend verschijnsel. Gemiddeld duurt zo'n epidemie ongeveer negen weken, maar vorig jaar hield de griepgolf vijftien weken aan.
Door: ANP