In de residentiële jeugdzorg leven jongeren buiten hun eigen omgeving. Uit onderzoek is gebleken dat deze jongeren meer risico’s lopen op ongeplande zwangerschappen, seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) en seksueel grensoverschrijdend gedrag, dan jongeren die thuis wonen. Dit meldt Rutgers.
NOG
Meer risico’s op soa’s bij jongeren in residentiële jeugdzorg
-‘Seks onder je 25e’ is een grootschalig onderzoek naar de seksuele gezondheid van jongeren tussen de 16 en 25 jaar. Dit onderzoek is nu ook uitgevoerd onder jongeren die in een jeugdzorginstelling wonen. Voor deze jongeren, die relatief vaak uit een moeilijke gezinssituatie komen, is het lastiger om gezonde keuzes te maken op het gebied van seksualiteit. Ze delen het bed vaker met verschillende partners en laten condooms vaker achterwege, wat de kans op ongeplande zwangerschappen en soa’s vergroot. Daarnaast hebben de meisjes bij jeugdzorg vaker te maken gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ook doen jongeren die in een instelling wonen vaker aan sexting dan jongeren die niet in deze setting wonen.
Aan de andere kant laat het onderzoek ook opmerkelijke overeenkomsten en positieve verschillen zien. Zo ervaren jongeren in de residentiële jeugdzorg seks net zo positief als andere jongeren. Meisjes hebben een meer progressieve seksuele houding en er wordt meer gecommuniceerd over het onderwerp. Ook hebben deze jongeren een betere kennis van seksualiteit.
Door: Nationale Onderwijsgids