Normal_leerlingen_die_zonder_taxi_niet_op_school_komen__verdienen_e_chte_aandacht

Kinderen die om wat voor reden dan ook niet zelfstandig op school komen, kunnen hiervoor via de gemeente gepast leerlingenvervoer aanvragen. Het is vervolgens aan personenvervoerders als Willemsen-de Koning om de kinderen van huis naar de plaats van bestemming te vervoeren. “En dat betekent meer dan alleen een ritje naar school”, zo stelt Marc Bolderman.

Gemeentes hanteren een aantal vereisten waaraan leerlingen aan moeten voldoen om in aanmerking te komen voor deze speciale vorm van vervoer. Zo gaat het vaak om kinderen die, een lichamelijke dan wel verstandelijke, beperking hebben. Daarnaast is het ook bedoeld voor leerlingen in het speciaal onderwijs die te ver van school wonen. Hoe groot die afstand moet zijn, verschilt per gemeente.

Marc Bolderman

Met jaren ervaring in zorgvervoer, zag Marc Bolderman van personen Willemsen-de Koning al heel wat leerlingen voorbijkomen. Met de dagelijkse leiding over de vervoerder, reizen dagelijks duizenden kinderen in heel Nederland onder Boldermans hoede van en naar school. “Daarbij is het voor ons belangrijk om ze ook écht de aandacht te geven die ze verdienen.”

Volgens de bestuurder maken er namelijk veel verschillende soorten kinderen gebruik van het leerlingenvervoer. “Het gaat de ene keer om een leerling met een lichamelijke beperking en de andere keer om iemand met zwaar autisme. Onze bestuurders moeten goed in kunnen schatten hoe ze met deze verschillende soorten bijrijders omgaan.” Door te weten hoe bepaalde ziektebeelden in elkaar zitten en ook te weten hoe daar op te reageren, komen taxichauffeurs een stuk verder dan als ze hierover in het duister tasten. Marc Bolderman: “Daarom leiden wij onze chauffeurs in het leerlingenvervoer hiervoor ook op.”

Vastigheid

Stiptheid – in de zin van op tijd aankomen bij het ophalen en wegbrengen – is voor de vervoerder ook van groot belang. “Het is altijd lastig te beloven om elke dag op precies hetzelfde moment aan te komen, omdat we afhankelijk zijn van bijvoorbeeld het verkeer in de omgeving. Toch doen we er alles aan om dagelijks binnen een bepaald tijdslot voor de deur bij de ouders te staan bij het ophalen en wegbrengen.” Door zowel de ouders en de kinderen die gebruikmaken van leerlingenvervoer een vertrouwd gevoel te geven, beoogt Willemsen-de Koning de betrokken partijen te ontzorgen.

“Daarnaast leert de ervaring dat leerlingen sowieso goed gedijen bij vastigheid”, vult Marc Bolderman aan. “Dan gaat het om vastigheid in de bredere zin van het woord: hun zitplek, maar ook de bestuurder.” Kinderen krijgen in de taxi’s van Willemsen-de Koning daarom een vaste plek aangewezen. “Onze chauffeurs rijden zo veel mogelijk dezelfde routes. Hierdoor voorkomen we dat kinderen zich minder op hun gemak voelen in de auto.”

Hidden Disabilities Sunflower

Sinds 2023 is Willemsen-de Koning ook partner van de Hidden Disabilities Sunflower. “Dat is een concept waarmee aandacht gevraagd wordt voor mensen met een beperking die op het eerste gezicht niet opvalt”, licht Marc Bolderman toe. “Door een keycord te dragen met daarop zonnenbloemen, laten mensen met een niet-zichtbare beperking dit op een niet-confronterende manier wél zichtbaar.” Door als personenvervoerder deze Sunflower Keycord aan te bieden aan bijrijders, zorgt Willemsen-de Koning ervoor dat mensen met een niet-zichtbare aandoening daarover niet aan de lopende band vragen hoeven te beantwoorden. “Zo hopen we dat onder anderen de kinderen die gebruikmaken van ons leerlingenvervoer zich in het dagelijks leven op hun gemak blijven voelen.”