ROTTERDAM - Kees Schuyt, voorzitter van het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), liet in een debat over wetenschapsfraude weten dat de wetenschapsfraude van Diederik Stapel positief uitpakt. Dat meldt Erasmus Magazine.
Daarbij wijst hij meteen op het gevaar dat, wanneer de hype rondom wetenschapsfraude wegebt, er opnieuw een houding kan onstaan van "we doen het toch goed".
Rolf Zwaan, hoogleraar biologische en cognitieve psychologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en tevens leider van het onderzoek naar fraude door Dirk Smeesters, vermoedt dat er de komende tijd meer gevallen van fraude aan het licht zullen komen.
Ellen ter Gast, medisch bioloog en filosoof en docent bio-ethiek aan de Universiteit Leiden, denkt dat fraude veel voorkomt, alleen niet in de mate waarin Stapel dit deed. Dit komt mede door de wens van tijdschriften naar de mooiste verhalen en meest duidelijke conclusies. "Collega's zeggen: ik doe eigenlijk altijd aan fraude want ik moet altijd de mooiste foto inleveren en niet de gemiddelde."
Daarnaast is de druk om te presteren en publiceren erg hoog aan universiteiten, vooral voor promovendi. Schuyt zou daarom graag zien dat de aandacht meer naar de kwaliteit van de publicaties gaat en dat er gekeken wordt naar andere vaardigheden, zoals goed kunnen doceren.
© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem