Om studenten nog beter voor te bereiden op de arbeidsmarkt en om een brug te slaan tussen werkgevers, studenten en de opleidingen, is de Universiteit Utrecht gestart met het omvangrijke project Career Services. Op woensdag 18 november is de officiële start van Career Services tijdens het symposium 'Y aan het werk' waar studenten en werkgevers in keynotes en workshops met elkaar kennismaken. Dat meldt de Universiteit Utrecht.
In hun opleidingen krijgen studenten al kennis en vaardigheden mee voor arbeidsmarktoriëntatie op het vakgebied. Via Career Services komen daar extra diensten bij. Bijvoorbeeld dummy sollicitatiegesprekken met recruiters, workshops en inhouse dagen bij werkgevers. Nieuw is ook de career check, die een student inzicht geeft in hoe ver hij/zij is met voorbereiding op de arbeidsmarkt.
Voor Career Services is de relatie met werkgevers essentieel; masteropleidingen komen tot stand in samenspraak met het werkveld en 21st century skills krijgen een nadrukkelijke plek in het onderwijs naast traditionele academische vaardigheden. Career Services gaat samenwerken met bedrijven en maatschappelijke organisaties als Shell, ING en YSE. Dit om als universiteit beter in te kunnen spelen op de behoefte vanuit de buitenwereld en werkgevers vroeg in contact te brengen met getalenteerde studenten. Career Services ondersteunt opleidingen ook bij het integreren van het onderwerp binnen het vaste curriculum.
In Nederland wordt er door meerdere universiteiten gewerkt aan het verbeteren van de arbeidsmarktintrede van studenten door voorlichting en ondersteuning in Career Centra of Career Services. Internationaal zijn de verschillen groter, Amerikaanse en Engelse universiteiten, waaronder Oxford University, hebben grote Career Centres. Het is vooral de intensiteit en kwaliteit die het verschil maken: 85 procent van de studenten komt in aanraking met de dienstverlening van het Career Centre in Oxford en meer dan 30 bedrijven hebben een partnership met het centre. Voor de Universiteit Utrecht is het Career Centre van Oxford een belangrijke inspiratiebron.
© Nationale Onderwijsgids