De Radboud Universiteit in Nijmegen biedt vanaf komend collegejaar alle studenten een diagnostische taaltoets aan. De universiteit wil studenten bewust maken van hun taalvaardigheid. Volgens de Raad voor Nederlandse Taal en Letteren bestaat er een significant verband tussen taalvaardigheid en studiesucces. Dit meldt Trouw.
NOG
Steeds vaker taaltoetsen ingezet om taalvaardigheid studenten te meten
-De taaltoets is niet verplicht en studenten kunnen ook niet slagen of zakken. Wel heeft de toets een indicatie van de taalvaardigheid van de studenten, en kunnen zij bij een onvoldoende aanvullende taalvaardigheidstrainingen volgen. Hiermee wil de Radboud Universiteit de taalvaardigheid van de studenten kunnen garanderen, aangezien de studenten verschillende achtergronden hebben.
Ook de Universiteit Utrecht (UU) en de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam bieden taaltoetsen aan. Zij zien voornamelijk dat scholieren niet goed genoeg zijn opgeleid in taalvaardigheid op de middelbare school.
De Raad voor Nederlandse Taal en Letteren heeft onderzoek gedaan naar de effectiviteit van taaltoetsen en heeft daarin een significant verband gevonden tussen taalvaardigheid en studiesucces. Vooral taalstructuur in bijvoorbeeld een scriptie blijkt een goede indicator.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids