Ga je studeren in Groningen? Dan moet je deze zes dingen weten

Begin je aan jouw studie in Groningen? Dan moet je op de hoogte zijn van een aantal zaken. Dit meldt Sikkom.

Inwoners van de stad Groningen worden 'Stadjers' genoemd en met 'Stad' wordt de stad Groningen bedoeld. Als je in Emmen in de bus stapt en zegt dat je een kaartje naar 'Stad' wilt, dan zal de buschauffeur meteen weten wat je bedoelt.

Uitgaansleven

Het Gronings uitgaansleven is vrij uniek, zelfs in heel Europa. Als je om 03:40 uur nog besluit om een kroegentocht te gaan doen, dan kan dit in Groningen met gemak. In Barcelona hoef je dit niet te proberen.

Eierbal

Om de marathonnachten aan te kunnen, helpt de eierbal volgens veel studenten. Dit is de 'haute cuisine' van Groningen. Nergens anders wordt deze snack geserveerd en in Stad is dit ongekend populair. De eierbal is zelfs opgenomen in de lijst van immaterieel erfgoed.

Een van de oudste steden

Groningen is een van de oudste steden in Nederland, maar toch is de stad pas als laatste gewest toegevoegd aan 'de Nederlanden'. Volgens Sikkom komt dit doort de afstand tot de centrale macht in Den Haag en vroeger Utrecht, maar ook omdat Groningen liever de eigen boontjes zou willen doppen.

Spoedcursus Gronings

Het kan flink wennen zijn als je het Gronings dialect nog niet onder de knie hebt. Woorden als 'omleidings' kan dan ook voor verwarring zorgen. Daarom deze tip: in het Gronings moet je aan het einde van meervoud de 'en' weghalen en daar een 's' voor terugzetten. Zo wordt omleidingen ineens omleidings. Betekent nog wel hetzelfde overigens.

Lijn 15

Tot slot moet je als nieuwe student beseffen dat je waarschijnlijk een van de 60.000 studenten bent die naar Zernike moet. Dat betekent dat je met een hele horde andere leeftijdsgenoten naar de andere kant van de stad gaat om onderwijs te volgen. Hiervoor kun je het beste lijn 15 nemen, want deze bus gaat rechtstreeks vanaf het hoofdstation naar Zernike zonder tussendoor te stoppen in het centrum. De bus staat overigens wel vaak in de file, wat geen pretje is in een stampvolle lijn 15.

Door: Nationale Onderwijsgids / Eline Boer