Minister Dijkgraaf presenteerde afgelopen week zijn werkagenda voor het mbo. Daar stond ook een grote rol in voor het hbo en de universiteiten. Er wordt tot 50 miljoen euro per jaar geïnvesteerd in de doorstroom van de beroepskolom vmbo/mbo/hbo. De minister hoopt op deze manier het beroepsonderwijs weer een positieve keuze te maken. En hopelijk ontstaat er maatschappelijke herwaardering voor het beroepsonderwijs. Dat meldt ScienceGuide.
“We moeten af van het ladder-denken,” schrijft minister Dijkgraaf in zijn werkagenda voor het mbo. “Af van het verticale denken en toe naar het waaier-model. In dat model bieden het mbo, hbo en wo samen een brede waaier aan allerlei opleidingsmogelijkheden. Volg de opleiding die het beste bij je talenten, vaardigheden, wensen en ambities past. Ik zou graag zien dat het álle studenten gegund wordt volwaardig te kunnen genieten van alle aspecten van het studentenleven.”
Doorstroom
Het verbeteren van de doorstroom moet ook een impuls geven aan de persoonlijke ontwikkeling van leerlingen en studenten van het vmbo, het mbo en het hbo. Door daarop in te zetten hoopt de minister dat het aantal studenten dat uitvalt of van opleiding switcht vermindert.
Studenten die willen doorstromen moeten geen onnodige drempels ervaren. Bij het afstemmen van de onderwijsprogramma’s ligt de focus op opleidingen voor beroepen in tekortsectoren en opleidingen waar studenten de meeste drempels ervaren. Volgens minister Dijkgraaf past hierbij ook een integrale visie voor het beroepsonderwijs, het hbo en het wetenschappelijk onderwijs.
Herpositionering en herwaardering
De minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs ontwikkelt ook, in samenspraak met het onderwijsveld, een programma voor de herpositionering en herwaardering van het praktijk- en beroepsonderwijs in het onderwijsstelsel. Het beroepsonderwijs staat hierbij op een positie als positieve keuze, voor jongeren en hun ouders.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk