Hoogleraren Erik Verlinde en Eric Opdam van de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben een ERC Advanced Grant ontvangen van de European Research Council (ERC).

De ERC is een instituut voor financiering van baanbrekend onderzoek binnen de Europese Unie.

Erik Verlinde krijgt 2 miljoen euro voor zijn onderzoeksvoorstel ‘EMERGRAV - Emergent Gravity, String Theory and the Holographic Principle'. De algemene relativiteitstheorie van Einstein geldt binnen de natuurkunde nog steeds als de meest geaccepteerde beschrijving van de zwaartekracht.

Toch zijn er aanwijzingen vanuit de kwantummechanica, de snaartheorie en de theorie van zwarte gaten, dat de zwaartekracht een andere onderliggende verklaring heeft. In een recent artikel heeft Verlinde een belangrijke stap gezet door de principes die aan het ontstaan van de zwaartekracht ten grondslag liggen bloot te leggen.

Eric Opdam ontvangt 1,8 miljoen euro voor zijn onderzoek naar de relatie tussen symmetrie in meetkunde en in getaltheorie. In het voorgestelde onderzoek van Opdam worden nieuwe technieken ontwikkeld om de zogenaamde ‘Langlands correspondentie' in detail te analyseren en in kaart te brengen. Het onderzoek zal in nauwe samenwerking met de Duitse wiskundige Bernhard Kroetz (Hannover, co-PI) worden uitgevoerd.

De ERC Advanced Grant is een prestigieuze Europese onderzoeksbeurs voor individuele onderzoekers. De ERC Advanced Grant wordt toegekend aan excellente individuele onderzoekers voor grensverleggend onderzoek.