Koningin Beatrix opent op woensdag 24 november het nieuwe gebouw van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) van de Universiteit van Amsterdam (UvA) op Science Park Amsterdam. In het nieuwe gebouw zijn alle bètadisciplines van de UvA - onderwijs en onderzoek - bij elkaar gebracht onder één dak.

De openingsbijeenkomst begint met een inhoudelijk programma met korte bijdragen van Karel van der Toorn (voorzitter College van Bestuur UvA), Eberhard van der Laan (burgemeester Amsterdam) en Bart Noordam (decaan FNWI, UvA). Aansluitend verricht de koningin de officiële openingshandeling.

Met de voltooiing van de nieuwbouw op Science Park Amsterdam is de eerste van drie nog te vormen campussen gerealiseerd. De UvA concentreert haar huisvesting in een aantal gebieden in de stad. De komende jaren volgen nog de gammawetenschappen op het Roeterseiland en de alfadisciplines op het Binnengasthuisterrein. De vierde campus, met de medische wetenschappen (het AMC), bevindt zich reeds in Amsterdam-Zuidoost.

Ontmoeting en uitwisseling
Het ontwerp voor het nieuwe gebouw is van Rudy Uytenhaak Architectenbureau bv (coördinerend architect), Meyer en Van Schooten Architecten bv, en Architectuurstudio HH. De opdracht aan hen was om een gebouw te ontwerpen dat een optimale omgeving biedt voor de samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en ondernemerschap, zowel binnen de faculteit als met nabij gelegen onderzoeksinstituten en bedrijven op het Science Park.

Naast projectarchitect van de nieuwbouw was Architectuurstudio HH ook verantwoordelijk voor het ontwerp van de renovatie van het gebouw dat nu functioneert als practicumgebouw. Dit gebouw en de andere gerenoveerde faculteitsgebouwen op het Science Park zijn met loopbruggen verbonden met de nieuwbouw, zodat één geheel is ontstaan.

Laboratoria, kassen en sterrenkoepels
Het nieuwe gebouw omvat verschillende in het oog springende onderdelen. Zo heeft het gebouw geavanceerde laboratoria met een flexibele infrastructuur, waarvan de muren bestaan uit uitneembare en verplaatsbare panelen. De vloeren van de laboratoria waar zeer gevoelig natuur- en scheikundig onderzoek wordt gedaan, zijn trillingsarm.

Voor gespecialiseerd biologisch en biochemisch onderzoek zijn er kassen en klimaatkamers met geavanceerde klimaatbeheersing. Op het dak van het gebouw bevinden zich een sterrenkoepel voorzien van een 51 cm spiegeltelescoop (met een uiterst lichtgevoelige camera) en een zonnekoepel voor zonnewaarnemingen.