Met hun olie-afbrekende bacterie wisten studenten van de TU Delft afgelopen weekend door te dringen tot de finale van de International Genetically Engineered Machine competitie (iGEM) in Boston.
De Delftenaren plaatsten zich bij de laatste zes, samen met Cambridge, Bristol en Imperial College (VK), Beijing (China) en Ljubljana (Slovenië). Er deden 130 internationale studententeams mee aan iGEM. Uiteindelijk wonnen de studenten van de universiteit van Ljubljana.
Het negenkoppige team van de TU Delft haalde naast een finaleplaats ook de prijs voor de beste presentatie.
iGEM is een jaarlijkse wedstrijd voor studenten die zich bezighouden met synthetische biologie. Bij de wedstrijd worden studententeams uit de hele wereld uitgedaagd om een micro-organisme te voorzien van nieuwe biologische bouwstenen, de zogenaamde BioBricks. Deze BioBricks zijn stukken DNA waarmee het micro-organisme een bepaalde functie kan vervullen.
Zelfontworpen bacterie
Voor de deelname is het Delftse team de hele zomer bezig geweest om een bacterie te ontwerpen die olie kan afbreken. Hiermee is de eerste stap gezet om in de toekomst niet alleen olie af te breken maar deze mogelijk ook om te zetten in bruikbare eindproducten.
Verder hebben de studenten een systeem bedacht waarmee de bacterie is in te zetten voor het reinigen van afvalstromen die vol zitten met zouten en vetachtige stoffen.
Het team hoopt dat andere wetenschappers of volgende iGEM-teams voortbouwen op de bevindingen, zodat er daadwerkelijk een toepassing kan worden gevonden.