Alle bachelorstudenten van de Universiteit Utrecht, ongeacht hun studierichting, kunnen vanaf februari 2011 een disciplineoverstijgende collegereeks over Duurzaamheid volgen.

In acht colleges benaderen steeds twee wetenschappers van de Universiteit Utrecht een thema vanuit hun eigen discipline. Het abstracte begrip ‘duurzaamheid' krijgt op deze manier invulling, door te kijken naar bijvoorbeeld ontwikkelingssamenwerking, duurzame economie, milieubehoud en mensenrechten. Ook gezondheidszorg, intensieve veehouderij en immigratie komen aan bod.

Studenten worden in dit keuzevak uitgedaagd om over de grenzen van hun eigen vakgebied heen te kijken en zich af te vragen hoe zij vanuit hun eigen expertise kunnen bijdragen aan oplossingen voor duurzaamheidsvraagstukken.

Omdat duurzaamheidsvraagstukken alle wetenschappelijke disciplines raken, zijn alle alfa-, bèta- en gammafaculteiten van de Universiteit Utrecht bij de colleges betrokken.

Het is uniek dat alle faculteiten deelnemen aan een collegereeks, met niet de minste namen. Zo zullen onder meer Jacqueline Cramer, Herman Wijffels, Henk Kummeling, Frank Miedema, Rosi Braidotti, Hans Schenk, Paul Schnabel, Bas van Bavel en Anton Pijpers een maatschappelijke issue als voorbeeld uitwerken en laten zien hoe hun vakgebied kan bijdragen aan de overgang naar een duurzame samenleving.