Waar de kabinetsleden gemiddeld zelf zeven jaar over hun studie deden, wil het kabinet de studenten die nu langer dan vijf jaar studeren hard financieel straffen. Volgend jaar wil de regering bijna 80.000 studenten een collegegeldverhoging van 3000 euro opleggen, zo meldt de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb).

Vorige week tekenden al 40.000 mensen de petitie op minimaal.nominaal.nl tegen deze onrealistische bezuinigingen. Van 15 tot en met 21 november organiseert de LSVb met lokale studentenvakbonden informatie- en debatavonden voor studenten.

In 2012 staan de student nog twee bezuinigingen te wachten: de studiefinanciering voor de master verdwijnt en de ov-kaart vervalt voor studenten die langer dan vijf jaar studeren. Per 1 september 2011 moet de stijging van het collegegeld naar bijna 5000 euro ingaan voor elke student die te lang over zijn studie doet.

Het komende jaar zullen er dus tussen de 60.000 en 80.000 studenten getroffen worden door deze maatregel. Ook de instellingen komen er niet goed vanaf: tussen 2011 en 2014 worden zij met 220 miljoen euro gekort. De instellingen betalen een extra boete van nog eens 3000 euro per student met studievertraging.

Studievertraging loop je makkelijk op door een jaartje naar het buitenland, bestuurswerk, een functiebeperking of simpelweg een verkeerde studiekeuze.

"Maxime Verhagen heeft zelf elf jaar over zijn studie geschiedenis gedaan, maar dit kabinet gunt studenten niet meer de ruimte om zich te ontplooien", aldus Sander Breur (foto), voorzitter Landelijke Studenten Vakbond.

Klik hier voor informatie over de informatie- en debatavonden.