Op 25 november heeft Studenten Net Twente (SNT) in Scheveningen de IPv6-award in de categorie Onderwijs en Onderzoek in ontvangst mogen nemen voor hun werk aan IPv6-transitietechnieken.
Onderzoek op dit gebied is belangrijk: IP-adressen in de huidige vorm zullen op zeer korte termijn opraken, omdat steeds meer mensen over de hele wereld van internet gebruik maken. IPv6 vervangt de huidige IP-adressen en zorgt ervoor, dat er in de toekomst voldoende IP-adressen beschikbaar zijn.
Om de transitie van IPv4 naar IPv6 mogelijk te maken, bestaan er enkele technieken om IPv4-hosts via IPv6 bereikbaar te maken. SNT heeft uitgezocht hoe twee van deze technieken toe te passen zijn, zodat eindgebruikers zo min mogelijk last van deze omschakeling ondervinden. Tegelijk krijgen de netwerkbeheerders inzicht in het gebruik van deze technieken. Hiermee hoopt SNT enkele drempels weg te nemen om IPv6-connectiviteit te implementeren.
SNT hoopt dat er met het gedane onderzoek voor bedrijven en instellingen een drempel is weggenomen voor een spoedige ingebruikname van IPv6 in heel Nederland.
De IPv6 Task Force is opgericht in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken. De jaarlijkse IPv6-awarduitreiking is door de IPv6 Task Force in het leven geroepen om de voorlopers op het gebied van IPv6 te belonen en daarmee aandacht te vragen voor de overstap naar IPv6.
Studenten Net Twente (SNT) is een vereniging van studenten met interesse in de ICT. Samen met de Universiteit Twente heeft SNT de afgelopen 15 jaar samengewerkt aan de testen en implementeren van de nieuwste technieken op ICT-gebied.
SNT heeft een in Nederland unieke samenwerking met de Universiteit. SNT beheert bijvoorbeeld de toegang tot campusnet, het netwerk waar alle studenten die op de campus wonen gebruik van maken. Hiernaast verzorgen zij een helpdesk die elke werkdag beschikbaar is voor alle studenten en heeft ze haar eigen abuse-afdeling.