AMSTERDAM – Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de meerjarige officiersopleiding van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA) een universitair erkend diploma oplevert. CDA, VVD, PvdA, ChristenUnie en SGP steunden maandag een motie daarover van D66.

D66-Kamerlid Wassila Hachchi wil dat minister Hans Hillen (CDA) van Defensie in 2011 de accreditatie van de bestaande officiersopleiding verzilvert, zodat afgestudeerde militairen een erkend universitair diploma ontvangen.
De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie heeft vastgesteld dat het onderwijsniveau van de NLDA vergelijkbaar is met een universitaire opleiding
Vorige week werd duidelijk dat er bij Defensie de komende jaren mogelijk tienduizend banen gaan verdwijnen.

Defensie moet in verband met de crisis flink bezuinigen bovenop de tekorten die er al waren. Volgend jaar gaat het om 200 miljoen euro. Dat bedrag loopt op tot 635 miljoen euro structureel in 2018.

Gevolgen
D66 is bang dat dit alles nadelige gevolgen heeft voor het functioneren van de krijgsmacht en dat minder mensen zullen kiezen voor een baan bij Defensie.
"Vroeger had je bij Defensie een baan voor het leven, maar dat is niet meer zo. Het is nu meer dan ooit belangrijk om de opleidingen van Defensie beter aan te laten sluiten op de arbeidsmarkt.”, aldus Hachchi.