Professor Andre Geim en professor Konstantin Novoselov ontvangen vandaag de Nobelprijs voor Natuurkunde voor de ontdekking van grafeen. Op deze feestelijke dag verraste de Radboud Universiteit te Nijmegen haar studenten en medewerkers met een 'doe het zelf' gadget met grafeen.

In het metalen doosje zit een rolletje plakband, een lange potloodpunt, een klein magneetje en een klein krasvel. Na het bekrassen van dit vel met het potlood wordt een illustratie zichtbaar van de structuur van grafeen: koolstofatomen in kippengaaspatroon.

Ontdekker dunste materiaal ter wereld: grafeen
Geim is - met zijn medewerkers in Manchester - de ontdekker van grafeen, het dunste materiaal ter wereld: de platste vorm van koolstof (één atoom dik). Geim en Novoselov slaagden er in om in 2004 om grafeen te maken. Hun methode voor de ontdekking? Ze plakten plakband op een potloodpunt en trokken het er vervolgens af.

Grafeen is tweehonderd keer beter bestand tegen breken dan staal en is het sterkste materiaal dat we momenteel kennen. Grafeen is een uitstekend uitgangspunt voor zeer dunne, efficiënte elektronica.

Samen met de Nijmeegse theoretisch fysicus Mikhail Katsnelson werkte Geim aan de exploratie van mogelijkheden van dit veelbelovende materiaal.