De plannen voor het Hoger Onderwijs die het kabinet Rutte I wil gaan doorvoeren hebben veel commotie veroorzaakt onder studenten.

De nieuwe regering wil de studiefinanciering in de masterfase afschaffen en studenten die langer studeren beboeten. Studenten die door een bestuursfunctie, stage, buitenlandervaring of overmachtssituatie langer over hun studie doen, moeten per 1 september 2011 3000 euro boete betalen aan het rijk. Daarbij moeten ook de instellingen zelf nog eens 3000 euro aan het ministerie afdragen. Hierdoor worden instellingen op een perverse manier gepusht tot het snel uitgeven van diploma’s. Dit zal leiden tot een ernstige kwaliteitsvermindering in het Hoger Onderwijs. Studenten vrezen voor InHolland-praktijken.

De Groninger studenten zien dit als afbraak van het Hoger Onderwijs zonder dat daar iets concreets voor terugkomt. Zowel instelling als student moet grote bedragen betalen zonder dat duidelijk is of dit opnieuw wordt geïnvesteerd in het Hoger Onderwijs. Daarbij is het kabinet ook voornemens geen enkele uitzondering te maken, waardoor de verkeerde groep de schulden moet dragen. Dit zijn de studenten die zich actief inzetten voor stad en student, studenten in overmachtssituaties en zij die door ziekte hun studie niet in het gewenste tijdspad kunnen afronden. Hierdoor wordt het voor studenten onmogelijk om een studie af te maken zonder zich diep in de schulden te steken.

In reactie hierop hebben de belangenbehartigers van de Groninger student, zijnde Hanzestudentenbelangenvereniging (HSV), Groninger Studentenbond (GSb), Studentenorganisatie Groningen (SOG) en Lijst Calimero het Comité Gronings Ontzet opgericht. Het Comité heeft als doel het informeren en activeren van studenten om zich uit te spreken tegen deze maatregelen.

De eerste in een reeks van vele acties zal plaatsvinden op 29 november 2010 om 12.00 uur. Het Comité organiseert een betoging op de Grote Markt en roept iedere student, stadjer, scholier en anderzijds betrokkenen op om zich te verzamelen en zich uit te spreken tegen deze doodssteek voor het Hoger Onderwijs in de stad Groningen.

De Rijksuniversiteit Groningen ondersteunt de studentenacties. Collegelid prof.dr. Koos Duppen zei deze week dat hij zich kon voorstellen dat het kabinet ernaar streeft dat studenten binnen de tijd afstuderen, maar dat deze maatregel leidt tot perverse prikkels. 'Dit lokt uit dat onderwijsinstellingen het niveau laten zakken en studenten sneller af laten studeren, dat levert financieel voordeel op. Zo werkt het kabinet dubieuze afstudeerregelingen, zoals de Theo-route bij hogeschool In Holland in de hand. In die zin staan we achter het studentenprotest.'