Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) slaan de handen ineen om de bezuinigingen op studenten en instellingen tegen te gaan. Met de lancering van de website www.kenniscrisis.nl moedigen zij lokale studentenorganisaties aan om in eigen stad samen te werken om studenten te informeren en op de been te brengen.
Daarbij kondigen zij een grote studentenmanifestatie aan in Den Haag medio januari. Deze acties richten zich op de maatregel die studenten en instellingen een boete geeft van elk drieduizend euro per student die meer dan een jaar uitloopt.
Deze maatregel heeft niet alleen negatieve gevolgen voor de toegankelijkheid en kwaliteit van hoger onderwijs maar ook voor de ontplooiing van de student naast zijn studie. Deze gevolgen zullen in Nederland zorgen voor een kenniscrisis in plaats van een kenniseconomie, aldus de studentenorganisaties.
Bijna vijfduizend euro collegegeld is een bedrag dat veel studenten niet kunnen betalen. Doordat dit kabinet deze maatregel per 1 september 2011 wil invoeren, zal hierdoor een grote groep studenten getroffen worden, die met deze deze maatregel geen rekening heeft kunnen houden.
De universiteiten en hogescholen worden gedwongen te bezuinigen op de kwaliteit van het onderwijs door de boetes die ze per 1 september moeten gaan betalen. Dit staat haaks op de ambities van dit kabinet, uitgesproken in het regeerakkoord, om studenten gedegen voor te bereiden op de arbeidsmarkt door ze juist beter onderwijs te bieden.
De arbeidsmarkt in Nederland heeft behoefte aan studenten die meer hebben gedaan dan vier of vijf jaar studeren. Besturen, medezeggenschap, buitenlandervaring, een stage of het doen van twee studies is onontbeerlijk voor een goede positie op de arbeidsmarkt. Met deze maatregel wordt dit onbetaalbaar voor de meerderheid van studerend Nederland.
Het ISO, de LKVV en de LSVb willen het geluid van alle Nederlandse studenten laten horen. Eerder waren er al losse initiatieven vande Delftse studenten in Den Haag en de Groningense studenten in Groningen. Aanstaande vrijdag volgen Amsterdam, Wageningen en Nijmegen.
Deze lokale acties zijn een voorproefje van wat er medio januari op het malieveld zal plaatsvinden. Alleen het terugtrekken van dit voorstel, kan studenten nog tegenhouden om massaal in actie te komen.