Het boek De Vergeten Wetenschappen: Een Geschiedenis van de Humaniora van UvA-wetenschapper Rens Bod is door zowel NRC Handelsblad als De Groene Amsterdammer verkozen tot ‘De Beste Boeken van 2010'.
In De Vergeten Wetenschappen laat Bod, verbonden aan het Institute for Logic, Language and Computation (ILLC) van de Universiteit van Amsterdam (UvA), zien hoe inzichten en ontdekkingen in de alfawetenschappen de wereld hebben veranderd, van de Oudheid tot heden.
Veel van deze ontdekkingen blijken onterecht op het conto van de bètawetenschappen te zijn gezet. Bèta's zijn vaak van mening dat alleen hun werk maatschappelijk relevant is, maar Bod laat zien dat ook tal van ontdekkingen in de alfawetenschappen invloed hebben gehad op de geschiedenis.
Zonder filologie en bronnenkritiek geen Reformatie of Verlichting, zonder de humanistische ontdekking van de wisselwerking tussen theorie en empirie geen Wetenschappelijke Revolutie, en zonder de ontdekking van formele grammatica geen informatietechnologie en internetrevolutie.
In de tweede, herziene druk van De Vergeten Wetenschappen gaat Bod tevens in op de recente discussie over het nut en de impact van alfawetenschappelijke kennis: maatschappelijk reevante toepassingen komen voor in álle wetenschappen maar zijn niet van te voren te plannen en worden soms pas vele jaren later benut - ten goede of ten slechte.
De aankomende student die een nuttige studie wil kiezen kan evengoed te rade gaan bij alfa, bèta als gamma: alle disciplines hebben (vaak onverwachte) ontdekkingen en toepassingen opgeleverd, waarbij de bètawetenschappen meer dan eens voortbouwen op inzichten uit de alfawetenschappen.