Op vrijdag 10 december protesteren studenten in het hele land tegen het plan van het kabinet om het collegegeld voor langstudeerders vanaf studiejaar 2011/2012 te verhogen. Het College van Bestuur van de Universiteit van Tilburg is het eens met het protest van studenten.
Volgens het kabinetsplan wordt het budget van de universiteit per langstudeerder met 6000 euro gekort. De helft van dat bedrag is een strafkorting op het hebben van langstuderende studenten. De andere helft moet de universiteit terughalen, door het collegegeld van langstuderende studenten met 3000 euro te verhogen. De Universiteit van Tilburg vindt deze bezuiniging onbegrijpelijk, onredelijk en erg onverstandig.
Vaak uitstekende studenten
In het plan van het kabinet is een langstuderende student iemand die de nominale studieduur (meestal 4 jaar) met meer dan 1 jaar overschrijdt. Dat geldt dus vanaf het zesde studiejaar. Ruim 20% van de UvT-studenten doen een universitaire (pre)master na een hbo-opleiding. Voor veel van hen is het vrijwel onmogelijk om in maximaal 5 jaar af te studeren. Dat geldt ook voor studenten die naast hun studie veel aan sport, cultuur, politiek of bestuurswerk doen, of die zich kwalificeren met buitenlandervaring. Het College van Bestuur wijst er op dat de meeste langstudeerders juist uitstekende en ambitieuze studenten zijn en worden opgeleid tot de excellente professionals en bestuurders die Nederland in de toekomst hard nodig heeft.
Inleveren wat er niet is
De Universiteit van Tilburg werkt aan intensivering van de onderwijsprogramma’s en wil de BSA in twee stappen verhogen naar 48 punten. Zo wil de UvT meer studenten stimuleren van meet af aan serieus werk te maken van hun studie. Dat is constructief beleid, gericht op meer kwaliteit, een beter studierendement en beperking van de gemiddelde studieduur. De universiteit heeft daar ook financieel belang bij, want ze ontvangt voor langstudeerders - ook nu al - geen cent van de overheid. Het kabinet wil budget wat de universiteit al niet krijgt, tóch weghalen. Het kabinetsvoorstel heeft niets van doen met kwaliteit of studierendement, het is een botte bezuiniging van 370 miljoen per jaar op het hoger onderwijs. Ook de UvT moet vele miljoenen inleveren als deze bezuinigingen doorgaan. Dat gaat onvermijdelijk ten koste van de kwaliteit van het onderwijs en dus van alle studenten.
VSNU
In VSNU-verband, samen met de andere universiteiten, probeert de UvT de landelijke politiek op andere gedachten te brengen. In een open brief aan de Tweede Kamer (www.vsnu.nl) wijst de VSNU erop dat het gaat om de meest omvangrijke bezuiniging in het hoger onderwijs sinds de jaren ’80 en dat het beoogde doel: sneller succesvol laten afstuderen van studenten zeker niet bereikt zal worden. Integendeel, het zal juist leiden tot méér studie-uitval. Dit terwijl Nederland elk talent hard nodig heeft.