De universiteit wordt geconfronteerd met een groeiende groep studenten met een functiebeperking zonder dat daar extra financiële middelen uit Den Haag tegenover staan.
De SGL/CSL-fractie in de universiteitsraad wil dat het college meer geld uittrekt, voor de coaching van studenten met stoornissen als ADHD, autisme en dyslexie. Scholieren met een beperking in het vwo en op het gymnasium krijgen een ‘rugzakje’ met geld waaruit extra ondersteuning van het voortgezet onderwijs wordt betaald. Door deze begeleiding stromen er meer van deze scholieren door naar het hoger onderwijs. Als ze gaan studeren, valt deze extra steun weg.
Er zijn op dit moment rond de 1300 studenten met een beperking die onderwijs volgen aan de universiteit. Uiteraard is de universiteit verantwoordelijk voor het faciliteren van onderwijs en onderzoek voor gehandicapte studenten. Dat gaat over het algemeen goed, constateerde vice-rector magnificus Rietje van Dam maandag in de universiteitsraad.
Maar er is een groep studenten die lijdt aan stoornissen als dyslexie, ADHD en autisme Juist deze groep groeit door de betere begeleiding in het voortgezet onderwijs. Studenten in deze groep melden zich niet altijd bij de universiteit en zijn soms lastig te begeleiden.
‘Bepaalde studenten zijn wel erg druk tijdens een college’, zei docente Frans Margriet Suijten van de Abvakabo/FNV. ‘Ze verstoren dan het onderwijs. Misschien hebben ze wel ADHD. Het zou handig zijn als deze studenten bekend zijn bij docenten.’
Het bestuur liet weten dat dit uit oogpunt van de privacy van de student niet mogelijk is.
Volgens een rapportage van de Fenestra Disability Centre van de universiteit is voor een bedrag van 60.000 euro per jaar coaching te organiseren voor 80 studenten die nu minimaal of geen begeleiding krijgen.
De SGL/CSL fractie wil graag dat het college dit bedrag uitgeeft om deze studenten te ondersteunen. ‘Je moet het ook zien als een investering’, zei Paul de Kuijer van de SGL/CSL. ‘Dat geld verdien je gedeeltelijk ook weer terug doordat studenten in deze groep sneller afstuderen.’ Het college houdt voorlopig nog de hand op de knip en wil afwachten of de groep blijft groeien.
Bron: Mare