De Universiteit van Amsterdam (UvA) viert op maandag 10 januari haar 379ste Dies Natalis (geboortedag). Rector magnificus Dymph van den Boom gaat in haar openingstoespraak in op de toekomst van het Nederlands hoger onderwijs.
Van den Boom stelt vast dat de Nederlandse overheid al 25 jaar probeert om profilering tot stand te brengen, maar tot op heden zonder succes. Zij schetst een aantal valkuilen die ook nu op de loer liggen. Maar zij schetst ook een scenario waarin het deze keer wél zou kunnen lukken. Zij is optimistisch over de kans van slagen.
Diesrede
De Diesrede van prof. dr. Steph Menken is getiteld 'Universeel Darwinisme'. De ideeën van Charles Darwin en Alfred Russel Wallace hebben de kijk op onszelf en de wereld waarin wij leven radicaal veranderd: we zijn hier toevallig (en zeker niet de kroon op de schepping), chimpansees en bonobo's zijn onze neefjes, en we zijn hier alleen.
Het evolutionaire algoritme van variatie, selectie en reproductie kan ook toegepast worden op wetenschapsgebieden buiten de biologie. De evolutionaire psychologie, evolutionaire speltheorie in de economie, darwinistische geneeskunde, ze zijn alle aangetast door het universele zuur van het neodarwinisme.
Eredoctoraten
De UvA verleent eredoctoraten aan prof. dr. Nadia Rosenthal en Ad van Liempt. Rosenthal is een expert op het gebied van de regeneratie van het hart en skeletspieren. Ad van Liempt is journalist, publicist en programmamaker.
UvA-docent van het jaar
De Dies Natalis wordt afgesloten met de uitreiking van de prijs voor de beste UvA-docent van 2010. Na het voorlezen van het juryrapport reikt juryvoorzitter Frans van Heest (lid ASVA en student Geschiedenis) samen met de rector magnificus de prijzen uit: de prijs voor de docent van het jaar en vier speciale prijzen voor de andere genomineerden.