Zo'n dertig masterstudenten van elf verschillende opleidingen van de TU Delft werkten de voorbije maanden aan duurzame opdrachten aangedragen door bedrijven. In de finale van deze Design Challenge, op 13 januari 2011, verkozen de studenten zelf het project Intelligent Street Light tot de beste onder hen.
Stanford
De Design Challenge is geïnspireerd op de aanpak van de ontwerpopleiding van Stanford University. Teams van studenten met een uiteenlopende achtergrond werken samen om praktische oplossingen te ontwikkelen voor echte maatschappelijke problemen die worden aangedragen door bedrijven of (non-)gouvermentele organisaties. Ze worden begeleid door zowel de universiteit als de opdrachtgever.
Ondernemerschap
De Design Challenge wordt georganiseerd door het Delft Centre for Entrepreneurship die studenten op deze manier kennis laat maken met de verschillende aspecten van het ondernemerschap. Met dit centrum en de wedstrijd wil de TU Delft stimuleren dat kennis vanuit de universiteit wordt vertaald in innovatie en economische groei.
Grote verscheidenheid
De studenten werkten aan vijf opdrachten. Niet alleen de onderwerpen waren verschillend, ook de onderzoeksvraag varieerde sterk: van het bouwen van een prototype, tot het bedenken van concepten of het verkennen van de markt.
Intelligent Street Light
Straatverlichting brandt de hele nacht, of er nu iemand in de buurt is of niet. Dat is zonde, vindt bedrijf TVilight: in Nederland bedraagt de jaarlijkse rekening 250 miljoen euro. Door de verlichting te dimmen op momenten waarop niemand in de buurt is, kan zo’n 40% van de energie bespaard worden. Zodra er beweging gedetecteerd wordt, moeten de lampen dan weer oplichten. In de Design Challenge kregen de studenten de opdracht om hiervoor een geschikt systeem te ontwikkelen en een bijpassend businessmodel. Binnenkort onthullen ze een proeflocatie op de campus van de universiteit.
Sugarcity
In Amsterdam wordt het terrein van een voormalige Suikerfabriek herontwikkeld tot een bruisende locatie voor werk en ontspanning. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel. Eneco werd al vroeg in dat proces betrokken om mee te denken over de energievoorziening en betrok op haar beurt de studenten. Zij moesten een concept uitwerken voor de ontwikkeling van een locale duurzame energievoorziening voor Sugarcity die de locatie bovendien aantrekkelijk zou maken voor bezoekers. Ook moesten ze een communicatieplan opleveren.
Home energy device
Hoeveel energie verbruik ik op dit moment precies? Shifft wil de consument een middel geven waarmee de consument op elk moment precies kan zien hoeveel energie hij of zij in huis gebruikt, op een manier die de consument aanspreekt en uitdaagt om iets te doen met die informatie. In zgn. smart grids is al een meet- en regelsysteem aan het energienet toegevoegd, dat vraag en aanbod van energie optimaal op elkaar afstemt. Maar voor het individuele huishouden is deze informatie nog veel minder toegankelijk. Shifft gaf de studenten de opdracht een dergelijk systeem te ontwikkelen.
Adsorption cooling
Solarbear gaf studenten de opdracht om een betaalbaar systeem voor air-conditioning dat gebruik maakt van zonne-energie te maken en een betrouwbaar koelingssysteem voor het bewaren van medisch materiaal. Beide systemen moesten gebaseerd zijn op adsorptiekoeling dat Solarbear al gebruikt in een product voor het gekoeld bewaren van voedingsmiddelen. De producten zijn bedoeld voor ontwikkelingslanden, waar vaak geen (betrouwbaar) elektriciteitsnet voor handen is. Naast de ontwikkeling van het product, moesten de studenten ook de markt ervoor onderzoeken.
Clean drinking water
In opdracht van Praktica foundation ontwikkelden de studenten een betaalbare handpomp die voldoende water produceert voor één huishouden. Een belangrijk probleem is dat bijv. in Bangladesh vaak arsenicum voorkomt in het grondwater. De studenten moesten dus ook een systeem maken om dat uit het drinkwater te filteren. Verder deden ze een haalbaarheidsstudie voor de productie van die pomp in India of Bangladesh.