Normal_closeup-of-a-person-s-hand-displaying-an-abundance-2023-11-27-04-59-48-utc

Net als andere onderwijsinstellingen zal ook de Universiteit van Amsterdam (UvA) de komende jaren te maken krijgen met forse bezuinigingen. Deze zijn het gevolg van het plan van het nieuwe kabinet om jaarlijks 1 miljard euro te bezuinigen op het hoger onderwijs. Hoewel de impact voor het komende begrotingsjaar beperkt blijft, zullen de gevolgen vanaf 2026 duidelijk merkbaar zijn voor iedereen binnen de universiteit. Collegelid Jan Lintsen licht de situatie toe, zo meldt Folia.

Midden in de voorbereidingen voor het nieuwe begrotingsjaar 2025 wordt de UvA geconfronteerd met de aangekondigde bezuinigingen van het nieuwe kabinet. Voor het komende jaar zullen deze nog beperkte gevolgen hebben, maar vanaf 2026 zullen de bezuinigingen groot zijn. Lintsen rekent voor dat de UvA-begroting gemiddeld 11 procent van de begroting van het Ministerie van OCW bedraagt. Toegepast op het bezuinigingsbedrag van 1 miljard euro kan de UvA te maken krijgen met een bedrag van 110 miljoen euro per jaar aan bezuinigingen.

"Dit bedrag zal door iedereen worden gevoeld. Het zal niet meer mogelijk zijn om alleen links en rechts wat te snijden en efficiënter te werken," aldus Lintsen.

Dramatische wending

Lintsen uitte zijn teleurstelling en boosheid over de bezuinigingen, vooral omdat de UvA momenteel financieel goed presteert. "Als dit kabinet er niet was gekomen, hadden we een mooie begroting kunnen opstellen voor de komende jaren. Dit neemt nu een dramatische wending. We zullen moeten bezuinigen op een manier die zijn weerga niet kent."

Hoewel Lintsen begrijpt dat ook universiteiten de broekriem moeten aanhalen, vindt hij deze bezuiniging buiten proporties. "Wij waren sowieso van plan een bedrag van 20 miljoen te besparen op de bedrijfsvoering en efficiënter gebruik van vierkante meters. Maar deze bezuiniging is veel te groot. Wij zullen ons hiertegen tot het uiterste verzetten, te beginnen met argumenten, maar ook met stukken in de media, gesprekken met politici en ambtenaren, en zo nodig juridische stappen."

Gevolgen voor de toekomst

Lintsen schetst een somber beeld van de UvA in 2030 als de bezuinigingen doorgaan. "We zullen dan veel minder studenten kunnen plaatsen, arbeidsplaatsen zullen mogelijk verdwijnen, opleidingen zullen moeten worden geschrapt en onderzoek zal niet meer kunnen worden verricht. Dit is slecht voor Nederland, voor het verdienvermogen van het land en voor de belastinginning."

Impact op internationalisering

De internationalisering van de UvA zal volgens Lintsen een flinke knauw krijgen. "Van de 1 miljard aan bezuinigingen is 300 miljoen ingeboekt voor de terugdringing van het aantal internationale studenten. Dit raakt de UvA diep, vooral de Faculteiten Economie en Bedrijfskunde, Maatschappij en Gedrag, Geesteswetenschappen, de opleiding PPLE en het Amsterdam University College (AUC), waar zwaar is ingezet op internationalisering."

Hoe het Hoofdlijnenakkoord precies zal uitpakken, is nog onduidelijk. De komende maanden zullen de departementen van OCW en Financiën de Rijksbegroting voor 2025 opstellen. Zodra die klaar is, zal duidelijk worden hoeveel er moet worden gesneden in de UvA-begroting en waar de klappen zullen vallen. "Op Prinsjesdag weten we meer," aldus Lintsen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer