Normal_group-of-university-or-college-students-sit-on-gra-2023-11-27-04-54-50-utc

De Universiteit Twente (UT) moet ingrijpende maatregelen nemen om financieel overeind te blijven. Het college van bestuur heeft aangekondigd dat er aanzienlijk gesneden moet worden in het aantal banen. Vorige week werd bekend dat de universiteit in 2023 een verlies van 10,8 miljoen euro heeft geleden. In het meest pessimistische scenario staan ruim vijfhonderd banen op de tocht, zo meldt RTV Oost.

Volgens het onafhankelijke nieuwsmedium van de Universiteit Twente, UToday, presenteerde het college van bestuur vandaag verschillende maatregelen die zowel op korte als lange termijn moeten helpen om de UT financieel gezond te houden.

Drie scenario’s

Het bestuur heeft drie scenario’s geschetst voor de financiële toekomst van de universiteit:

  1. Gunstig scenario: De instroom van studenten blijft gelijk, maar er moeten nog steeds zo'n 250 banen verdwijnen om structureel 25 miljoen euro te besparen.

  2. Gemiddeld scenario: De instroom van studenten blijft gelijk, maar er wordt rekening gehouden met de sectorplannen uit het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet Schoof-I, waarin bezuinigingen op onderwijs, onderzoek en innovatie zijn aangekondigd.

  3. Zwartste scenario: Naast de financiële tegenvallers uit scenario twee, worden extra tegenvallers zoals de terugkeer van de langstudeerboete en een lagere instroom van (internationale) studenten meegenomen. In dit scenario moeten ruim vijfhonderd banen verdwijnen, wat de universiteit 40 tot 45 miljoen euro moet opleveren over een periode van vijf jaar.

Maatregelen en crisisteam

Om het tij te keren, richt de UT een crisisteam op genaamd "no time to waste". Directe ingrepen zijn onder andere het stopzetten van het gebruik van studentassistenten, studentoproepkrachten en externe inhuur. Daarnaast komt er een vacaturestop en mogen medewerkers geen internationale reizen meer maken met geld uit de zogenoemde eerste geldstroom.

De Universiteit Twente hoopt met deze maatregelen haar financiële situatie te stabiliseren en toekomstbestendig te maken, ondanks de uitdagende omstandigheden en de aangekondigde bezuinigingen.