Normal_fifty-euros-with-20-20-5-bills-overhead-flat-lay-2023-11-27-04-58-00-utc

Dalende studentenaantallen, hogere kosten, en bezuinigingen van het nieuwe kabinet zullen de Radboud Universiteit de komende jaren zwaar treffen. De universiteit verwacht met minder personeel te moeten werken, en de bouw- en renovatieplannen worden uitgesteld.

De Radboud Universiteit staat voor financieel uitdagende tijden. De Rijksbijdrage voor universiteiten zal dalen door de verwachte afname van studentenaantallen. Daarnaast zijn de loonkosten afgelopen jaar fors gestegen en heeft de inflatie invloed gehad. Het huidige academische jaar moest de universiteit al 7 miljoen euro inleveren, en volgend jaar komt daar nog eens 11 miljoen euro bij.

Kabinet bezuinigt fors

Het nieuwe kabinet wil sterk bezuinigen op het hoger onderwijs, tot bijna 1 miljard euro per jaar. Rens Bod van actiegroep WOinActie vergeleek deze bezuinigingen met het sluiten van een grote universiteit. Voor de Radboud Universiteit betekent dit mogelijk een reductie van het budget die in 2029 kan oplopen tot 50 miljoen euro.

Solide uitgangspositie

Ondanks de bezuinigingen benadrukken vicevoorzitter Agnes Muskens en rector magnificus José Sanders dat de Radboud Universiteit momenteel een solide financiële basis heeft. Ze willen deze positie behouden door efficiënter met het geld om te gaan. Muskens zegt: "We willen het kabinet op andere gedachten brengen, maar ook uitgaan van onze eigen kracht."

Geen bezuiniging op onderwijs en onderzoek

Om de bezuinigingsdoelen te halen, moeten alle budgettaire eenheden bijdragen. Het college heeft faculteiten en divisies van Radboud Services reeds geadviseerd om spaarzaam te zijn en terughoudend te zijn met nieuwe verplichtingen, zoals het aantrekken van personeel.

De exacte impact van het Hoofdlijnenakkoord – het regeerprogramma van de PVV, VVD, NSC, en BBB – op de Radboud Universiteit wordt pas na Prinsjesdag duidelijk. Het college wil onderwijs en onderzoek zoveel mogelijk vrijwaren van bezuinigingen. "We willen de professionele ondersteuning van verschillende faculteiten en divisies slimmer laten samenwerken zonder op kwaliteit in te boeten," zegt Muskens.

Mogelijke besparingen

Het college heeft nagedacht over mogelijke besparingen. Het onderwijs kan anders georganiseerd worden, bijvoorbeeld door minder cursussen aan te bieden of opleidingen anders te laten samenwerken. "Misschien kunnen we mooiere combinaties maken zodat we de kwaliteit handhaven of zelfs verhogen," zegt Sanders.

Minder personeel

De universiteit zal waarschijnlijk met minder personeel moeten werken. Als het aantal studenten daalt, zijn er op termijn minder mensen nodig voor onderwijs en onderzoek. Ook bij de ondersteunende diensten zal het aantal medewerkers dalen. "Met hoeveel en waar, daar kunnen we nu geen uitspraken over doen. Dat hangt af van het regeringsbeleid en van hoe succesvol we erin zijn het kabinet op andere gedachten te brengen," aldus Muskens.

Zware financiële uitdaging

De Radboud Universiteit staat voor een zware financiële uitdaging door dalende studentenaantallen, hogere kosten, en forse bezuinigingen van het nieuwe kabinet. Ondanks de solide financiële basis zal de universiteit efficiënter met haar middelen moeten omgaan en mogelijk personeel moeten verminderen. Het college hoopt echter het onderwijs en onderzoek zoveel mogelijk te vrijwaren van bezuinigingen en blijft proberen het kabinet op andere gedachten te brengen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer