Studenten met een Joodse achtergrond aan de Vrije Universiteit (VU) hebben een eigen studentenvereniging opgericht, de Jewish Student Association (JSA). De vereniging moet een veilige plek bieden op de VU-campus, maar wil niet te veel opvallen. Sinds de gebeurtenissen op 7 oktober is de situatie voor Joodse studenten aan de VU verslechterd. Dit meldt Jonet.nl.
De initiatiefnemers vertelden aan universiteitsblad Ad Valvas dat er behoefte is aan een plek waar mensen elkaar begrijpen zonder alles te hoeven uitleggen. Achira Beck, medeoprichter en rechtsstudent uit Leiden, is hoofd van de Joodse jongerenvereniging IJAR, die sociale evenementen organiseert en Joodse feestdagen viert.
Gevolgen van de oorlog
Onlangs werd aan de VU een feest georganiseerd, bekendgemaakt via mond-tot-mondreclame, met 120 bezoekers. Om officieel te starten heeft de JSA minstens 75 leden nodig; momenteel zijn er tussen de dertig en veertig leden in een groepschat. Sommige genodigden durfden niet deel te nemen vanwege onveiligheidsgevoelens.
Sinds de aanval van Hamas op 7 oktober, waarbij veel Israëli’s omkwamen, ervaren Joodse studenten aan de VU veel spanningen. Anti-Israël-protesten en posters die Israël gelijkstellen aan Gollum uit ‘In de ban van de ring’ zorgen voor een onveilige sfeer.
Strategie van voorzichtigheid
Binnen de studentenraad (SRVU) wordt de discussie over Gaza intens gevoerd. In maart meldden veel leden zich om te stemmen over een motie ter ondersteuning van de anti-Israëlbeweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS). Dit leidde tot het vertrek van enkele leden, waaronder Joodse leden. De JSA krijgt een eigen ruimte aan de VU, maar moet voorzichtig te werk gaan om niet op te vallen en veilig te blijven.
Geen contact met islamitische achtergrond
Voorlopig zoekt de JSA geen contact met islamitische studentenclubs aan de VU, zoals de Turkse studentenvereniging Anatolia. Ze willen positief over Israël kunnen spreken zonder conflicten. Ze steunen wel de club Deel de Duif, waar Joodse en islamitische studenten in gesprek gaan over Gaza en Israël. De JSA moet echter een plek zijn waar leden zich veilig en onbezorgd kunnen voelen.
Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer