Normal_helicopter-view-over-groningen-city-2023-11-27-05-24-43-utc

Hoewel de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) in 2023 een verlies van ruim 25 miljoen euro leed, kijkt de universiteit niet ontevreden terug op het afgelopen jaar. Het verlies van 25,1 miljoen euro valt namelijk lager uit dan de verwachte 52,5 miljoen euro in de rode cijfers. Dit lagere verlies is te danken aan enkele meevallers, waardoor het resultaat gerelateerd aan de omzet uitkomt op -2,8 procent. Zonder deze meevallers zou het verlies 36,8 miljoen euro hebben bedragen. Dit meldt OOG.

De universiteit ziet zich echter genoodzaakt om de komende jaren meer te beknibbelen dan oorspronkelijk gepland. Het ministerie van Onderwijs geeft de RUG minder geld per student, terwijl de personeelskosten zijn gestegen door een loonverhoging van negen procent zonder compensatie uit Den Haag. Daarnaast nemen de kosten voor energie en verduurzaming toe, wat leidt tot een verwacht jaarlijks tekort van 22 miljoen euro tot 2027.

Het RUG-bestuur liet eind vorige maand weten dat er mogelijk tot tachtig miljoen euro per jaar moet worden bezuinigd. Hoe deze bezuinigingen precies zullen worden ingevuld, is nog niet duidelijk.

Toename internationale studenten

Ondanks maatregelen van de minister van Onderwijs om het aantal internationale studenten te beheersen, is het aandeel buitenlandse studenten aan de RUG vorig jaar toegenomen. De RUG heeft zelf ook stappen gezet door de actieve werving van internationale studenten stop te zetten, maar het totale aantal internationale studenten blijft stijgen.

In 2023 bleef het totale aantal studenten vrijwel gelijk op 34.000, maar het aandeel internationale studenten nam toe. De RUG verwacht dat dit aantal de komende jaren verder zal toenemen. De universiteit voorziet in 2027 zo’n 11.500 internationale studenten te hebben, tegenover 9.429 in 2022, terwijl het totale aantal studenten op ongeveer 36.000 blijft.

Minder negatief dan vewacht

Hoewel de Rijksuniversiteit Groningen het jaar 2023 met een aanzienlijk verlies heeft afgesloten, is het resultaat minder negatief dan verwacht. De universiteit staat echter voor de uitdaging om fors te bezuinigen om toekomstige tekorten op te vangen. Ondertussen blijft het aantal internationale studenten stijgen, ondanks maatregelen om deze instroom te beperken.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer