Normal_activists-demonstrating-against-social-issues-2023-11-27-05-11-51-utc

De Universiteit Utrecht heeft besloten de meeste samenwerkingen met Israëlische onderzoeksinstellingen voort te zetten ondanks recente protesten en de aanhoudende oorlog in de Gazastrook. Deze beslissing volgt na een evaluatie van de invloed van deze samenwerkingen op mensenrechten, waarbij de universiteit concludeerde dat de meeste projecten geen negatief effect hebben. Dit meldt RTV Utrecht.

Naar aanleiding van demonstraties en de huidige geopolitieke situatie heeft de Universiteit Utrecht haar lopende samenwerkingen met Israëlische instellingen herzien. De meeste projecten dragen volgens de universiteit niet bij aan de verslechtering van de mensenrechtensituatie en zullen daarom worden voortgezet. Slechts enkele projecten vereisen verder onderzoek voordat een definitieve beslissing wordt genomen.

Reactie op demonstranten

Ondanks de krachtige oproepen van demonstranten om alle banden met Israëlische instellingen te verbreken, heeft de universiteit ervoor gekozen dit niet te doen. Demonstranten, waaronder Itai, de woordvoerder van het studentenkampement, hebben kritiek op deze beslissing en beweren dat de universiteit niet oprecht heeft onderhandeld of gecommuniceerd.

Beëindiging uitwisselingsprogramma's

De universiteit heeft wel besloten om de uitwisselingsprogramma's met drie Israëlische instellingen tijdelijk te staken, voornamelijk vanwege veiligheidsredenen en negatieve reisadviezen. Deze beslissing is in lijn met het beleid om studentenveiligheid te waarborgen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer