Club Kurk was eerst een keer, maar nu wonen er 29 studenten

Zo’n 29 studenten wonen in een toenmalige kerk in de Rivierenbuurt van Utrecht. In het studentenhuis is weinig te zien van het verleden, maar als je goed kijkt zie nog enkele heilige verwijzingen. Dat meldt RTV Utrecht.

Club Kurk is de naam van het studentenhuis. Die naam komt zo ongeveer bijna overal in terug. In de graffiti op de muren, op posters en met stift geschreven op een deur. De naam is tegelijkertijd een eerbetoon aan de geschiedenis van het studentenhuis. Het huis bood veertig jaar onderdak aan de Nieuw Apostolische Kerk. Het werd na de laatste kerkdienst in 2005 verkocht als studentenhuis. Kurk komt van kerk, aldus bewoner Maud van Kaarsgaren.

Er kunnen veel studenten in het gebouw terecht. “29 studenten klinkt veel, maar het is altijd erg gezellig”, verteld Van Kaarsgaren. “Het voelt als een soort klas, maar dan met je vrienden.”

Schoonmaken 

Met al deze studenten in een huis is schoonmaken nogal een uitdaging. Er zijn een heleboel schoonmaakspullen te vinden in een discokast en ook is er een schoonmaakrooster. Tijdens het BNN-programma Ruiken en Likken kwamen de presentatoren naar het studentenhuis. Zij waren op zoek naar het goorste voorwerp. Toen er een bepaald gat geopend werd, stonk het vreselijk en werd er meteen gekokhalsd.

“Vaak als er troep op de grond lag werd dat in dat gat gedweild. Het werd een beetje de vuilnisbelt onder ons studentenhuis”, lacht Van Kaarsgaren. Gelukkig is de ruimte laatst grondig schoongemaakt.

'Niet alleen maar een smerig studentenhuis' 

Vanwege Ruiken en Likken werd Club Kurk bekend als smerig studentenhuis. “Het was natuurlijk heel leuk dat ze langskwamen, maar er ging vooral aandacht naar de viesheid van een studentenhuis. Dit huis is veel meer dan dat”, aldus Van Kaarsgaren.

Club Kurk is namelijk heel hecht en er wordt van alles samen gedaan. “Het eerste studentenhuis waar ik in woonde was samen met twee andere vrouwen in een normaal rijtjeshuis”, vertelt student Mees. ‘Dan mis je wel de aansluiting en gezelligheid.”

Studentenstad Utrecht 

Ook voor Van Kaarsgaren is dit een heel fijn studentenhuis. “Om de studentenstad Utrecht te leren kennen is Club Kurk een heel fijn opstapje.” Als studenten aan hun mast gaan beginnen of klaar zijn met hun studie zoeken ze vaak een ander, rustiger huis. “Wat dat betreft is dit wel echt een bachelor huis.”

Door: Nationale Onderwijsgids /Femke van Arendonk