Zeeschildpadden zijn bedreigde dieren en toch is een Canadese universiteit van plan om zeven exemplaren te doden nadat de dieren als studieobject gebruikt werden, zo meldt de Belgische krant De Morgen.
Het tienjarige project van de UBC richtte zich op de eigenschappen van de schildpadden die vaak verstrikt raken in visnetten. Met de studie wou de universiteit de vissector raad geven over het plaatsen van netten, op basis van de duikdiepten van de schildpadden.
In het laatste hoofdstuk van het onderzoek zullen de dieren een grote operatie ondergaan om te onderzoeken waarom de dieren in de netten sterven. Daarna zal de verdoving opgevoerd worden om de proefschildpadden te laten inslapen.
Geen onderdak
De universiteit zegt goede redenen te hebben om de schildpadden te doden. Zo is het verboden om de dieren terug in het wild los te laten. Na een lang leven in gevangenschap kunnen ze andere dieren besmetten met onbekende bacteriën. Aquariums in de buurt mogen de schildpadden ook niet overnemen, omdat de dieren veel leefruimte nodig hebben.
En tot slot willen de onderzoekers ook graag nog weefsel van de overleden schildpadden gebruiken voor verder onderzoek.
Opofferen
De universiteit kan de dieren ook niet zelf houden, aangezien de speciale tank moet worden afgebroken. "Als biologen zijn dieren onze passie. Ons doel is de redding van dieren en voor sommige experimenten moeten we helaas dieren opofferen", stelt Bill Milsom, departementshoofd bij UBC.
Maar met die uitleg kunnen activisten zich niet verzoenen. Drie schildpadsoorten zijn momenteel zelfs 'kritiek bedreigd'. Dierenbeschermers vinden dat de universiteit meer moeite moet doen om een onderkomen te vinden voor de schildpadden, zeker als het een kwestie van accomodatie blijkt te zijn.
Jaarlijks zouden ongeveer 85.000 schildpadden in netten van vissers om het leven komen.