Normal_4811

Bijna de helft van de langstudeerders blijkt vertraging op te lopen door ziekte (23%) of een verkeerde studiekeuze (25%). Dit blijkt uit onderzoek van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) onder ongeveer 3.500 studenten.

De belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat studievertraging in méér dan de helft van de gevallen om een onvrijwillige reden plaatsvindt. Als het kabinet de Halbe-heffing doorzet, zullen deze studenten dubbel getroffen worden.

Een andere veelgenoemde reden voor vertraging is het hebben van een bijbaan. Met de studiefinanciering alleen kunnen studenten niet rondkomen; de uitwonende beurs is te laag om de gemiddelde kamerhuur te dekken. Als ouders dan niet financieel bij kunnen springen is het hebben van werk niet alleen noodzakelijk, maar ook studiebelemmerend.

Verder wordt studievertraging veroorzaakt door bestuursfuncties, het volgen van extra vakken en studie in het buitenland.

Het kabinetsvoorstel gaat ervan uit dat 25% van de studenten sneller gaat studeren. Van de ondervraagden geeft echter minder dan 3% aan dat de maatregelen zeker hadden gezorgd voor het sneller afronden van de studie. Slechts 6% van de studenten geeft aan te vertragen doordat zij te weinig studeren en langer willen genieten van het studentenleven.

De gegevens bevestigen volgens de LSVb dat de Halbe-heffing voorbij gaat aan de oorzaken van studievertraging: onvrijwillige redenen en ambitie. LSVb-voorzitter Sander Breur: "Dit onderzoek toont feilloos aan dat het kabinet studenten straft die dat totaal niet verdienen. De cijfers liegen er niet om. De maatregel zal niet tot het beoogde resultaat leiden."

Bron: Nieuwsbank