Nederlandse universiteiten hebben steeds vaker een vrouw aan het roer

De helft van de universiteiten in Nederland heeft aan de start van het academisch jaar een vrouwelijke rector magnificus. Dat er net zoveel mannen als vrouwen de functie van hoogste bestuurder op een universiteit bekleden is nog nooit voorgekomen. Dat meldt de NOS.

De functie van veel mannelijke bestuurders is de afgelopen jaren door een vrouw overgenomen. Op die manier willen universiteiten steeds meer vrouwelijke wetenschappers aannemen.

TU Eindhoven

De TU Eindhoven is koploper. Op de technische universiteit is nieuw personeel nu fifty/fifty. Voor de helft man en voor de helft vrouw. De universiteit geeft daarbij de voorkeur voor vrouwen.

TU Eindhoven begon vijf jaar geleden met een flinke vernieuwing. Vacatures voor wetenschappelijk personeel stonden zes maanden lang open voor vrouwen. Als er na die zes maanden geen geschikte kandidaat werd gevonden, mochten mannen uiteindelijk ook solliciteren.

Voorkeursbehandeling 

Volgens het College voor de Rechten van de Mens was het nieuwe beleid in strijd met de wetgeving voor gelijke behandeling. De universiteit veranderde daarop het beleid weer. Tot 50 procent van de openstaande functies gold de voorkeursbehandeling.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk