Normal_4958

Schrijver Thomas Rosenboom geeft op 29 maart op de Universiteit van Amsterdam (UvA) de eerste Amsterdamlezing van 2011. Andere sprekers later dit jaar zijn burgemeester Eberhard van der Laan, Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol en UvA-hoogleraren Paul Scheffer en Henk van Os.

Op 27 oktober 2025 bestaat Amsterdam 750 jaar. In 1975 vierde de stad haar 700-jarig bestaan onder meer met de opening van het Amsterdams Historisch Museum, de eerste editie van SAIL en het eerste Kwakoe Festival.

Met de Amsterdamlezingen 2011 maakt Paul Scheffer - als bekleder van de Wibautleerstoel aan de UvA - een begin met nadenken over de viering in 2025. Welke projecten kunnen 750 jaar hoofdstad symboliseren? Scheffer wil zo vooral een gesprek losmaken over de toekomst van Amsterdam.

Lezing Thomas Rosenboom
Thomas Rosenboom gaat in op Jacob Haafner, een vergeten schrijver die het kolonialisme afwees vijftig jaar voor Multatuli dat deed en in minstens zo vurig proza als dat van hem. De roem van Multatuli berust onder meer op zijn kritiek op koloniale misstanden maar een principiële anti-koloniaal was hij niet.

De literaire en academische wereld werkt aan eerherstel voor de bevlogen romanticus Haafner, onder andere door een in modern Nederlands hertaalde heruitgave van een van zijn reisboeken. Rosenboom stelt dat het mooi zou zijn als Amsterdam, juist vanwege haar beladen VOC-verleden, daar in haar jubileumjaar 2025 bij aansluit door Haafner een buste te geven, het liefst vlak voor de deur van het Oost-Indischhuis, de zetel van de heren Zeventien.

Over de Amsterdamlezingen
De Amsterdamlezingen zijn ontstaan uit de samenwerking met de Wibautleerstoel. Die is ingesteld om de problematiek in de grote steden te onderzoeken, in het bijzonder met betrekking tot Amsterdam. De huidig bijzonder hoogleraar op deze leerstoel is Paul Scheffer, gastheer van de Amsterdamlezingen.

Naast Rosenboom geven de volgende sprekers een lezing: Paul Scheffer (26 april), Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol (31 mei), burgemeester Eberhard van der Laan (21 juni) en UvA-universiteitshoogleraar Kunst en samenleving Henk van Os (7 september).