Normal_5242

Onderzoekers van de TU Delft gaan de terugtocht van een conferentie in Wenen nuttig besteden: ze zijn van plan om ongeveer iedere 20 kilometer te stoppen om een plaatselijk watermonster uit de Rijn te halen.

Samen met Het Waterlaboratorium gaan ze - eenmaal weer thuis - de waterkwaliteit koppelen aan demografische gegevens. Ze hopen zo een gedetailleerd beeld te krijgen van de invloed van omwonenden op de waterkwaliteit van de rivier.

De terugreis start op zaterdag 9 april en ze verwachten op donderdag 14 april bij Lobith Nederland weer binnen te rijden.

Expeditie
Volgens de onderzoekers is het voor het eerst dat op deze manier en op deze schaal de relatie wordt gelegd tussen waterkwaliteit van het stroomgebied van de Rijn en de demografische gegevens van de omwonenden.

Ze verwachten daarom met meer lessen dan resultaten thuis te komen na deze expeditie, maar denken toch wel dat aan het eind van de tocht iets te concluderen valt over vragen als: 'heeft de leeftijdsopbouw van de stroomopwaarts wonenden invloed op welke stoffen (onder andere geneesmiddelen) je aantreft verderop in de rivier?'

Macgyver science
Het bezoek van het team aan de European Geosciences Union General Assembly 2011 in Wenen is op zich ook al 'anders dan anders'. Onderzoeker Rolf Hut noemt zichzelf MacGyver scientist en is - met een aantal creatieve en gelijkgestemde collega's - altijd op zoek naar slimme en goedkope manieren om sensoren te maken van dingen die daar eigenlijk niet voor bedoeld zijn.

Zo maakt hij onder andere regenmeters die naar de regen kunnen luisteren uit de luidsprekertjes van wenskaarten en een verdampingsmeter van een Wiimote. Zijn laatste sensorexperiment is een gehackte Kinect, waarmee hij een wateroppervlak in beeld kan brengen (zie onderstaande poster voor meer informatie).

Tijdens de conferentie laten Hut en zijn collega's deze - en meer - vindingen zien aan hun Europese collega-onderzoekers.