Normal_8285

UTRECHT - Er zitten grote verschillen tussen de profileringsfondsen van hogescholen en universiteiten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb).

Het geld uit de profileringsfondsen is bedoeld om studenten met bijzondere omstandigheden, zoals een handicap, langdurige ziekte of bestuurswerk, te ondersteunen. De verschillen leiden tot ongelijke behandeling van studenten en zorgen voor veel onduidelijkheid.

Zowel de verschillen tussen het beroeps- en het wetenschappelijk onderwijs als de verschillen tussen onderwijsinstellingen onderling zijn groot. Zo heeft de Universiteit Wageningen gemiddeld 302 euro per student beschikbaar, waar dat bij de Hogeschool InHolland 0,30 euro per student is.

Bovendien hanteren hogescholen en universiteiten vaak verschillende regels voor het fonds, waardoor gelijke gevallen ongelijk behandeld worden. Ook de voorlichting over de fondsen richting studenten schiet te kort: informatie staat vaak niet goed op de website of is nergens te vinden.

Door bezuinigingsmaatregelen uit Den Haag, zoals de langstudeerboete en het afschaffen van de studiefinanciering voor masterstudenten, zal de druk op de profileringsfondsen alleen maar verder toenemen. In het debat over de langstudeerboete werd door Staatssecretaris Zijlstra verwezen naar de fondsen om schrijnende gevallen te voorkomen.

"De politiek en de instellingen moet voor volgend collegejaar zorgen dat gedupeerde studenten op het fonds kunnen rekenen", aldus Pascal ten Have, voorzitter van de LSVb.

© Nationale Onderwijsgids