Normal_8716

HILVERSUM (Novum) - Ruim zeven op de tien studenten vrezen in de financiële problemen te komen als het kabinet de basisbeurs afschaft. Ook zegt 45 procent na het behalen van een bachelor-diploma geen vervolgstudie te willen doen als dat voor eigen kosten is. Dat meldt het televisieprogramma Eenvandaag donderdag na onderzoek onder 1150 jongeren.

Het AD meldde donderdag dat de kans groot is dat de basisbeurs voor studenten verdwijnt. Daardoor zou de studiefinanciering uitsluitend nog uit een lening bestaan. Ambtenaren zouden bezig zijn met het uitwerken van plannen voor het invoeren van een sociaal leenstelsel.

Ook de ov-studentenkaart waarmee gratis met het openbaar vervoer gereisd kan worden zou gevaar lopen. Een woordvoerder van het ministerie van Financiën wilde het verhaal donderdag ontkennen noch bevestigen.

Driekwart van de deelnemers aan het onderzoek geeft aan het niet logisch te vinden dat er wordt bezuinigd op het hoger onderwijs. Als ze zelf zouden kunnen kiezen, zou 42 procent de studiefinanciering voor masterstudenten afschaffen, 28 procent zou de studiefinanciering verlagen en een kwart zou de gratis ov-jaarkaart afschaffen.

Als de plannen doorgaan, denkt 45 procent van de jongeren meer te moeten gaan werken, 35 procent wil gaan lenen van de overheid en 24 procent wil geld van ouders zien.