AMSTERDAM - Sommige waargenomen objecten onthouden we, andere vergeten we. Daniel Schreij onderzocht welke criteria het brein heeft voor dat onthouden of vergeten. Hij suggereert dat we alleen informatie onthouden die op dat moment relevant is voor waar we mee bezig zijn.
In het dagelijks leven moet ons brein op de hoogte blijven van allerlei objecten om ons heen om zo een stabiele waarneming te hebben van de omgeving.
Terwijl je bijvoorbeeld deze tekst op je computer aan het lezen bent staat er misschien een kop koffie of thee naast je. Ook al neem je deze kop nu niet direct waar omdat je naar je scherm kijkt, je weet toch dat deze kop bestaat omdat je brein er een representatie van onderhoudt. Tegelijkertijd heeft het brein maar een beperkte capaciteit en kan dus onmogelijk alle informatie van alle objecten om je heen onthouden.
Schreij onderzocht welke informatie over een object het brein onthoudt en welke criteria het gebruikt om deze informatie te onthouden of te vergeten. Verder onderzocht hij hoe deze informatie de toewijzing van aandacht aan het object beïnvloedt wanneer deze weer tevoorschijn komt na kort aan het zicht ontnomen te zijn geweest door een ander object.
Ook onderzocht hij hoe wij totaal nieuwe objecten met onze aandacht behandelen. We onthouden alleen informatie die op dat moment relevant is voor datgene waar we mee bezig zijn. Verder lijkt onze aandacht prioriteit te geven aan nieuwe objecten, zelfs als we dit niet willen omdat we actief naar iets anders op zoek zijn.
Op 13 januari vindt de presentatie plaats in de aula van de Faculteit der Psychologie en Pedagogiek van de Vrije Universiteit in Amsterdam.
© Nationale Onderwijsgids