Normal_8837

DEN HAAG - Jarenlang werd het afsluiten van een studielening haast aangemoedigd op de website van DUO, zo meldt NOS. Maar ook deze droomlening, waar maar al te veel studenten gebruik van maken, blijkt consequenties te hebben voor de toekomst.

Het is geen geheim. Studenten kunnen zonder problemen een lening afsluiten bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), de oude IB-Groep. Een lening kun je 'snel en makkelijk' regelen, staat op de website van DUO zonder dat het een BKR-registratie oplevert. Waar de meeste studenten niet bij stil staan, is dat zo'n 'droom'- lening wel degelijk gevolgen heeft. Starters met een studieschuld ondervinden namelijk steeds meer problemen om een hypotheek af te sluiten.

Toename
Vandaag de dag leent ongeveer de helft van alle studenten gemiddeld zo'n 400 euro per maand bij. Dit aantal neemt jaarlijks toe. In 2004 sloten nog 40.000 studenten een lening af bij de overheid, maar in 2011 was dit aantal al bijna verdubbeld.

Momenteel zijn ongeveer een half miljoen Nederlanders bezig met het afbetalen van hun studieschuld. De gemiddelde hoogte van een studieschuld verdubbelde bijna in de afgelopen 7 jaar: van zo'n 8.000 tot 14.657 euro. De nieuiwe maatregelen van het kabinet zoals de langstudeerboete en het omzetten van de studiebeurs in de masterfase naar een sociaal leenstelsel, zullen de schuld alleen maar opdrijven.

Leven na de studie
Toch komt er ooit een einde aan dit onbezorgde leven, en dan worden ook studenten geconfronteerd met dezelfde problemen waar alle andere Nederlanders mee kampen. Wellicht lukt het om binnen afzienbare tijd een behoorlijk aansluitende baan te vinden, maar dan zijn er altijd wel problemen van een andere aard. Een financiële aard bijvoorbeeld.

Hypotheekverstrekkers hebben hun beleid recentelijk flink aangescherpt en willen tegenwoordig ook weten hoe hoog de studieschuld is. "Er is altijd gevraagd of er nog extra schulden zijn", zegt een woordvoerder van de Hypotheker. "Maar wat wij het afgelopen jaar zien is dat de studieschuld zwaarder wordt meegeteld. En dat is vooral voor starters een probleem."

© Nationale Onderwijsgids