ROTTERDAM - Door globalisering van de economie en een sterke toename van de mobiliteit van personen, zijn juridische geschillen steeds vaker internationaal van aard. Door de grote verschillen in het nationale procesrecht, de geografische afstand, taalverschillen en allerlei andere juridische en praktische obstakels is een effectieve afhandeling hiervan niet eenvoudig.
Er is daarom een fundamentele discussie nodig over een Europees burgerlijk procesrecht nodig. Dat betoogt prof.dr. Xandra Kramer in haar oratie Procedure Matters. Construction and Deconstructivism in European Civil Procedure. Zij aanvaardt hiermee op vrijdag 20 januari 2012 het ambt van bijzonder hoogleraar ‘European Civil Procedure' vanwege het Erasmus Trustfonds in de Erasmus School of Law.
Het burgerlijk procesrecht behelst een groot aantal vaak technische regels over de procesvoering in geschillen tussen private partijen; burgers en bedrijven. Deze procesrechtelijke regels vormen het hart van een rechtvaardige samenleving. Het is dan ook niet voor niets dat in 1950 het recht op toegang tot de rechter en een eerlijke procesvoering als mensenrecht zijn erkend in het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (EVRM).
Juridische vraagstukken als ‘Hoe kan een bedrijf betaling van uitstaande rekeningen in het buitenland in rechte afdwingen?' en ‘Hoe kan een consument die via internet een product in het buitenland koopt ervoor zorgen dat hij ook echt een goed werkend product geleverd krijgt?' komen steeds vaker voor.
Sinds ruim tien jaar maakt de Europese Unie zich dan ook hard om de toegang tot het recht en een eerlijke procesvoering te verbeteren, maar de ontwikkeling van een Europees burgerlijk procesrecht verloopt niet gemakkelijk. De bevoegdheden van de Europese wetgever zijn beperkt, de lidstaten zijn niet altijd bereid hun eigen regels en bevoegdheden op te geven en regelgeving heeft een ad hoc karakter.
In haar oratie onderstreept Kramer het belang van een omvattende visie en een fundamentele discussie over de grondslagen, de verhouding tot het nationale recht en andere rechtsgebieden en de vraag over wat voor een soort Europees burgerlijk procesrecht we eigenlijk willen.
© Nationale Onderwijsgids