ROTTERDAM - Uit onderzoek van Bijcollege blijkt dat veel werknemers met een opleiding in het hoger onderwijs, uiteindelijk niet het werk doen waarvoor ze zijn opgeleid.
Het onderzoek is uitgevoerd bij 273 respondenten. Bij hen is een vergelijking gemaakt van de gevolgde opleiding met de huidige functie. Gebleken is dat 1 op de 3 respondenten (83) momenteel geen werk doet dat gerelateerd is aan de gevolgde vooropleiding. Het effect is sterker bij mannen dan bij vrouwen.
Het verschil tussen studie en werk is groter bij respondenten die al langer klaar zijn met studeren. 10 jaar na de start van de studie is 84 procent werkzaam in een studie-gerelateerde functie. Na 20 jaar is dat nog maar 60 procent.
Geneeskunde, fysiotherapie en farmacie studenten blijven in de meeste gevallen werkzaam in hun eigen vak. Geschiedenis, culturele antropologie, sterrenkunde, scheikunde en algemene letteren blijken studies waar weinig studenten uiteindelijk in blijven werken.
De onderzoeksresultaten bevestigen het beeld uit onderzoeken over studiekeuze: dé juiste keuze voor de rest van de loopbaan bestaat niet. Na de studiekeuze kunnen interesses veranderen, de arbeidsmarkt wijzigen of een student is na een tijd toe aan iets anders.
© Nationale Onderwijsgids