LEIDEN - De Universiteit Leiden wil de komende jaren maatregelen nemen die het studiesucces van haar studenten verbeteren en onderwijs op maat aanbieden - gekoppeld aan een sterk onderzoeksprofiel met aandacht voor valorisatie. De universiteit legt deze plannen voor aan de Universiteitsraad en, dit voorjaar, aan het ministerie OCW.
Hoofdlijnenakkoord
De nieuwe maatregelen worden vastgelegd in de Strategische Agenda van de Universiteit Leiden die op 1 mei wordt aangeboden aan het ministerie van OCW. Dit hebben de universiteiten onlangs afgesproken met staatssecretaris Zijlstra (OCW) in het zogeheten hoofdlijnenakkoord met de vereniging van universiteiten (VSNU).
Verantwoordelijkheid voor studenten
Nu de financiering van studenten door OCW meer is gekoppeld aan studieduur, wil de Universiteit Leiden haar verantwoordelijkheid nemen en studenten helpen binnen de gestelde termijn af te studeren. Dat betekent dat de universiteit inzet op intensivering van studentenbegeleiding binnen haar bestaande Leidse studiesysteem.
Intensievere begeleiding
Aankomende studenten krijgen straks in Leiden studiekeuzegesprekken voorafgaand aan hun inschrijving. Daarnaast intensiveert de universiteit de begeleiding van haar studenten in het eerste en tweede studiejaar. De universiteit garandeert voldoende contacturen tijdens de studie, persoonlijke studiebegeleiding met aandacht voor een studieplan en regelmatige terugkoppeling over studievoortgang. Docenten moeten op hun beurt goed gekwalificeerd zijn voor het geven van onderwijs.
BSA voor twee jaar
Daartegenover staat dat de universiteit haar studenten vraagt de eerste twee jaren van hun opleiding ‘op tempo' te blijven om de kans op achterstand en uitval te verkleinen. Het college van bestuur van de Leidse universiteit wil de BSA-norm in Leiden verhogen naar 50 studiepunten voor zowel het eerste als het tweede jaar van de studie.
Ook overweegt de universiteit studenten te gaan selecteren voor bachelor- en masteropleidingen. De voorgestelde veranderingen gaan in op zijn vroegst in het studiejaar 2013-2014 en zijn afhankelijk van wetswijzigingen van Zijlstra.
© Nationale Onderwijsgids