AMSTERDAM - Minister van Financiën Jan Kees de Jager en voormalig DNB-directeur Lex Hoogduin gaven op maandag 30 januari een gastcollege aan studenten van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit van Amsterdam. Tijdens het vak Monetary and Fiscal Policy belichtten zij hun kijk op de huidige eurocrisis. De Jager deed dit vanuit het oogpunt van de Nederlandse regering; Hoogduin vanuit de visie van een centrale bank.
Professor Hoogduin ging hierbij vooral in op de oorzaken van de huidige kredietcrisis en de maatregelen die op Europees niveau genomen moeten worden om de crisis onder controle te krijgen. Om de financiële markten te stabiliseren, moet ten eerste het budgettaire beleid worden aangescherpt en strikt worden nageleefd.
Daarnaast is het van belang dat afzonderlijke lidstaten een gezonde concurrentiepositie ten opzichte van elkaar en opkomende economische grootmachten als China en Brazilië verwerven. De Europese Centrale Bank zou hierin een grote rol kunnen spelen, door de fluctuerende financiële markten te analyseren en onderscheid te maken tussen beleidsgerelateerde instabiliteit of instabiliteit die veroorzaakt wordt door onzekerheid en speculatie.
Minister De Jager is het hier gedeeltelijk mee eens. Ook hij vindt dat de Europese regels zoals vastgelegd in het Europese Verdrag, strikter moeten worden nageleefd. Nederland zit qua overheidstekort in de middelste regionen van de Europese ranglijst en dat is volgens de minister niet iets om trots op te zijn.
In 2013 moeten alle Europese lidstaten hun begrotingstekort terug hebben gebracht naar maximaal 3% van het Bruto Binnenlands Product. Dit kan alleen als ieder land bereid is zijn financiële bestel verregaand te hervormen en flink te bezuinigen op overheidsuitgaven.
Het doorvoeren van die bezuinigingen gaat uiteraard gepaard met weerstand, maar zal uiteindelijk draagvlak vinden. Alleen als alle eurolanden samenwerken en de regels naleven, zullen de verschillende financiële markten stabiliseren. In vergelijking met Japan en de Verenigde Staten is Europa economisch gezien vrij sterk en als de crisis nu goed wordt aangepakt, kan Europa er financieel gezien sterker uit komen dan ooit tevoren.
© Nationale Onderwijsgids