Normal_9370

UTRECHT - Dat vrijheid van meningsuiting en de wereldwijde publicatie daarvan niet louter positieve gevolgen heeft, wordt eens te meer duidelijk in de wetenschap, zo meldt Nu.nl. Hoogopgeleid of niet, de mens blijft moeite hebben met het onderscheiden van feit en fictie op de televisie. In een wereld waar geen ruimte is voor fictie, kan dit problemen opleveren.

Onderzoekers van de Amerikaanse Duke University in Durham (North Carolina) zijn van mening dat het voor waar houden van foutieve informatie en het onterecht in twijfel trekken van bewezen feiten steeds meer een maatschappelijk probleem gaat vormen. Foutieve (fictieve) informatie die via het internet of televisie, in bijvoorbeeld films, wordt verspreid, creëert een nieuwe ‘waarheid' die doorspekt is met fouten en misvattingen.

Deze ontwikkeling maakt dat studenten soms ten onrechte bewezen theorieën kritisch benaderen en dus slechts selectief informatie uit colleges en studieboeken opnemen. Maar de onderzoekers hebben een benaderingswijze bewezen geacht waarmee studenten dichter bij de waarheid kunnen komen.

Studenten die sterk overtuigd zijn van misinformatie kunnen het beste concreet hierop getoetst worden, zo schrijven de Amerikaanse onderzoekers in een publicatie in het vakblad Psychonomic Bulletin & Review. Antwoorden die fout blijken te zijn en officieel afgekeurd, brengen een mentale terugkoppeling teweeg die leiden tot een zogenaamde ´hypercorrectie' waardoor inzichten van studenten gewijzigd kunnen worden.

Jammer genoeg zit de waarheid die zij voor waar houden dermate diepgeworteld dat de nieuwe (ware) inzichten vaak snel weer zijn vergeten. Toch heeft het onderzoek aangetoond dat het herhaaldelijk toetsen van de waarheid kan leiden tot een meer permanente correctie van foutieve feiten.

© Nationale Onderwijsgids